Handdukstork – lyxig vardag med torr frotté

Langenfeld Escala Handdukstork

Langenfeld Escala Handdukstork i förkromat koppar för anslutning mot radiatorkrets eller VVC system. Koppar ger en överlägsen värmeledningsförmåga och hållbarhet i ett vattenburet system. Pris ca 7 995 kr.

Handdukstork ger en lyxig känsla
Stor eller liten, vatten- eller eldriven? Utbudet av handdukstorkar är stort och att välja rätt är inte alltid lätt. Här tipsar Mikael Peltola från Langenfeld om vad du ska tänka på.
Handdukstorkar som värms upp av elektricitet har fördelen av att de är enkla att sätta på och stänga av, utifrån behov. Vattenburna handdukstorkar kräver att uppvärmningen i huset gör värme då dessa är anslutna till husets uppvärmningssystem, vilket fallet inte alltid är under sommartid. Fördelen med vattenburna handdukstorkar är att de utnyttjar husets uppvärmningssystem vilket medför normalt sett lägre driftskostnader. I vissa fall kan även vattenburna torkar ha en jämnare värme – vilket dock inte är fallet med våra torkar då de elburna är internt uppvärmda med slinga som alltid ger jämn värme.

Spelar det någon roll för torkeffekten hur många hängare torken har och hur de är placerade?
Ju större handdukstork man har desto bättre torkeffekt, detta eftersom handdukarna normalt sett hänger bredare på en större tork samt att de större torkarna normalt sett har en högre effekt. Så indirekt ger fler hängare bättre torkeffekt. Mitt tips är ju större desto bättre.

Var i badrummet är det mest fördelaktigt att montera handdukstorken?
Att placera handdukstorken är inte helt rätt, det är en del elsäkerhet att ta hänsyn till med så kallade IP zoner, under förutsättning att det är elburen tork som ska monteras. I många fall vill man ha handdukstorken nära duschen så att man kan nå handduken från duschen, eltekniskt vill man dock placera den så långt ifrån som möjligt. Handdukstorkar kan vara ibland bökiga att hitta en bra placering på och därför finns våra torkar i tre olika storlekar – en hög och smal variant som passar när det är trångt i sidled, en bred och låg variant som passar när det är trångt i höjdled (te x placering ovan toalett) och en som bred och hög för den som har gott om utrymme.

Kan man även installera en handdukstork i tvättstugan eller hallen för torkning av kläder?
Det har blivit alltmer populärt att placera handdukstorkar i andra rum än badrum. Och vi ser en allt ökande efterfrågan på att placera torken i hallen. Många upplever att handdusktorken ger bra upphängningsmöjligheter med torkande effekt på blöta ytterkläder – vi erbjuder alla våra handdukstorkar i valfri färg vilket ger en bredare möjlighet att hitta något passande för just din hall.

Hur mycket kostar en eldriven handdukstork per år i drift, på ett ungefär?
Driftskostnaden beror på vilken handdukstork vi pratar om, men om vi tar vår storsäljare som exempel, Escala 50×70, är den eldriven med en effekt på 40w. Om den står på dygnet runt, årets alla dagar förbrukar den omkring 350 kwh per år, den ungefärliga totalkostnaden för el ligger på omkring 1 kr/kwh vilket innebär att torken kostar 350 kr om året.

handdukstork

Med endast ett vertikalt rör går Nordhems Kaknäs att placera i alla badrum – oavsett storlek eller planlösning. Välj antal torkar utifrån ditt behov och placera dem på rad eller var för sig. Det nedre fästet är anpassat för en infälld apparat¬¬dosa i väggen för en helt dold el¬anslutning. Kan även kopplas med stickkontakt i vägguttag. Nu finns Kaknäs i 3 nya ytor, mattsvart, polerad mässing och högblank mässing, pris 5 690 kr i polerad mässing.

Handdukstork Arc 30 från INR

Arc 30 från INR. Blå, röd eller grön? Nu kan du välja att få din Line handdukstork lackerad i valfri färg på RAL/NCS-skalorna. På bilden syns den korta modellen på 850 mm som lackerats i samma blå nyans, NCS S3560- R80B, som Viskanmöbeln från Aspen. Pris från ca 2 500 kr.

Noro Avanti handdukstork

Noro Avanti handdukstork i kromat stål och med kvadratiska rör finns för el- eller vattenanslutning. Pris 5 995 kr.

Nordhems Tjolöholm Handdukstork

Det bästa av två världar – det är vad Nordhems Tjolöholm erbjuder med kombinationen av krokar och horisontella rör. Häng handdukarna på krokarna, som sitter på de vertikala rören, så torkar de snabbt. Häng dem på de horisontella rören så får du genomvarma handdukar när du kliver ur badet eller duschen. Välj mellan två storlekar och krom eller antracit. Pris 10 980 kr i antracit.

Gamla Mejeriet. Handdukstork

Denbury är en fristående handdukstork och ett riktigt blickfång. I kombination med rätt termostater är den Kungen av handdukstorkar. Pris från 21 518 kr hos Gamla Mejeriet.

Text Suzanne Linge
LÄS MER OM SMARTA BADRUMSLÖSNINGAR
LÄS MER OM GOLV
LÄS MER OM BARNSÄKRA HEM

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar