Badrum med smarta lösningar för det lilla badrummets funktion

Möbelserien Lysan från Aspen är särskilt framtagen till små badrum.

Smarta lösningar för det lilla badrummet Du hittar inte dina viktigaste saker på morgonen när du har bråttom, snavar över handduken och tänker att det känns trångt där inne i ditt badrum. Dags att se över funktion och design? Här kommer tips för hur ditt badrum kan komma att kännas större, ljusare och mer funktionellt.
BadExtra har fått en pratstund med Teresia Jensen, Marknadschef på INR och Aspen. Hon bubblar av passion för badrumslösningar, det märks när vi frågar efter experthjälp vad gäller det lilla badrummet.
Vad är det som gör att ett badrum känns så trångt tror du?
Tja, det beror väl på att de flesta av oss bor i äldre hus där planlösningen är bevis på att man inte använde badrummet på samma sätt förr som vi gör idag. Eller det faktum att fler bor i städer och därmed mer kompakt. Då har vi helt enkelt små ytor att utgå ifrån som vi nu använder mer. Vi spenderar mer tid i badrummen. Nuförtiden duschar de flesta av oss nästan varje dag – ibland både före jobb och efter träning – och lägger samtidigt mer tid på att vårda utseendet med smink och hårstyling. Det innebär fler skönhetsprodukter, handdukar och badlakan som ska samsas på få kvadratmeter som ibland även innefattar såväl klädvård som skötbord.
Vilket är ditt bästa tips för att ett badrum ska kännas större?
Duschutrymmet upptar en relativt stor plats i ett litet badrum. Om du väljer en hörna i frostat glas blir det lite som att ställa in ett stort hörnskåp. Om du däremot väljer duschväggar i klart glas bibehålls känslan av rymd i rummet. Ännu bättre blir det om du har duschdörrar som kan fällas in mot väggarna och ge en extra kvadratmeters golvyta när duschen inte används. Ett annat enkelt tips är att inreda rummet med ljusa färger, stora spegelytor och se till att ha bra allmänbelysning.
Finns det några enkla generella regler som du kan tipsa om när man ska möblera ett badrum?
I marknadsundersökningar vi gör ångrar många som genomfört badrumsrenoveringar att de inte tänkt in mer förvaring från början. Ett smidigt sätt att få gott om förvaringsutrymme är att välja en kommod med fullt utdragbara och djupa lådor med fackindelning som sväljer många prylar. Har du inte plats för en bredare kommod kan du komplettera med högskåp och mindre väggskåp. Ytan över wc-stolen är ofta ett bra, lätt bortglömt ställe för ett extra skåp. Ett annat tips är att välja ett spegelskåp med förvaringshyllor bakom spegelluckorna istället för en enkel spegel.
Om man absolut inte vill måla/kakla väggarna i en ljus väg, hur kan man få badrummet att ändå kännas luftigt?
Jag tycker personligen att man ska våga välja den färg som man gillar om man själv tänker bo kvar i bostaden de närmaste åren, men tänk på att en färg ofta ter sig mörkare när den kommer upp på väggen, så välj hellre en eller två nyanser ljusare. Du kan också välja att bröstkakla med färg och måla vitt ovan, skapa en färgstark fondvägg, eller kanske rent utav en bjärt kaklad blandarvägg från INR med förvaring bakom, som bryter av mot resten av väggarna i mer neutral färg som harmonierar med golv och övrig inredning. Har du möjlighet att få ett ljusinsläpp i form av ett litet fönster brukar det bidra till luftighet, liksom speglar ofta gör. Och se till att ha bra förvaring som gömmer ”röran” och skapar ett lugnare intryck.
Vilket är det vanligaste misstaget du ser hemma hos andra när du tittar in i deras badrum, som gör att det ser mindre ut?
Det vanligaste misstaget är nog att låta för många prylar och pryttlar stå framme och fylla avställningsytorna. Det skapar ett rörigt intryck som förminskar. En problemlösare är spegelförvaringen från Aspen som är svängbar och där baksidan rymmer en lång rad lättöverskådliga fack. Den dubbla spegelförvaringen har även en praktisk sminkhylla och eluttag som är väldigt smidigt för hårtork eller rakapparat.
Vad drömmer du själv om att förändra i ditt badrum så det upplevs större?
Vi har ett badrum på andra våningen med snedtak. Drömmen hade varit att bygga en fönsterkupa med glas på sidorna som både skapar takhöjd och bättre ljusinsläpp. Bredvid denna hade jag velat placera duschhörnan med glas som är skräddarsytt efter snedtaket. Då hade man kunnat vakna milt till morgonsolens strålar!

Det minsta tvättstället i Vedums badrumsserie Free är perfekt för små badrum, eftersom det är både smalare och grundare än vad som är vanligt. F3 spegelskåp 400 mm med belysning Nite 305 och Free tvättställspaket 415 mm finns även i turkos färg och kostar 11 810 kr.

Front Blandarvägg – här Linc 21, är en fristående fondvägg från INR med inbyggnadsblandare och generös taksil. Dolt bakom väggen, som kläs i valfritt kakel, finns smart förvaring. Själva installationen kan göras helt borrfritt, utan att tätskiktet behöver brytas. Väggens bredd är reglerbar utifrån två intervaller, och passar därmed kakelplattor i de allra flesta mått. Pris från 13 990 kr. Foto: Sam Sylvén för INR

Få mer utrymme till annat än handfat. Hafa Sun har i sin serie även grundare mått på tvättställsskåp och handfat, endast 395 mm djup. Perfekt för den som har ett mindre eller smalare badrum. Pris från ca 10 500 kr.

Var får du plats med låga förvaringskorgar? På ett hyllplan i ett av badrumsskåpen? Från House Doctor finns handgjorda låga förvaringskorgar av järntrådar med trendig kopparfinish. Perfekt för t ex tidningar eller badrumsartiklar. Pris från 289 kr/2 st hos designonline.se.

INRs Linc modell 62 är en duschvägg lämplig för små badrum där t ex ett fönster sitter i vägen för normal montering. Samtidigt kan dörrarna praktiskt vikas in när duschen inte används för större golvyta i badrummet. Glasväggar istället för duschdraperi gör också att badrummet känns större. Pris 14 290 kr.

Väggskötbordet Karla är ett praktiskt skötbord som är tillverkad av kvistfri tall från Nya Zeeland. Har du ett litet badrum, är detta en perfekt platsbesparande lösning. Pris 1 199 kr hos ellos.se.

Pim, smart och snygg förvaring som enkelt kan flyttas runt. Två flätade korgar, 34×25 cm, av pil och ställning av björk. Korgarna hängs upp på ställningen med läderremmar och tryckknappar. Finns hos Ellos Home för 399 kr.

Häng upp handdukar eller förvaringskorgar på väggarna. Krok av mässing, 895 kr/st hos Byggfabriken.

Sprid ljus i badrummet så du ser ordentligt! Classic taklampa som är IP54 klassad, i keramik och glas. Pris 675 kr hos lampan.se.

Med en skiljevägg i glasblock släpper du igenom ljus men får ändå avskildhet. På vetro.se finns ett stort sortiment att bli inspirerad av i många olika färger. På bilden ser vi 1908/H, vågkorsräfflad Klar Optical 19x19x8 cm från Basic Collection, ca 1 639 kr/kvm eller 59 kr/st.

Små snygga förvaringsboxar får man aldrig för många av. Och tänk så skönt att kunna städa undan små saker när du vill ha fria ytor. Denna finns på HM Home och kostar 59,90 kr.

Om du tänkt ha en extra spegel på väggen i ditt lilla badrum så passar denna bra. Då får du extra utrymme bakom. Brickan Spegel med förvaring finns hos Ikea för 499 kr.

Den dubbla spegelförvaringen från Aspen är svängbar och baksidan rymmer en lång rad lättöverskådliga fack. Med sminkhylla och eluttag. Pris 8 100 kr.

Med en vägghängd toalett blir det naturligtvis ett luftigare intryck i badrummet och mer lättstädat. Denna eleganta kommer från Gustavsberg och kostar 5 170 kr.

Ballingslöv har en omtyckt badrumsserie som heter Bright, ljusa badrumsmöbler i ett nättare formspråk. Bright består av tvättställskommod, väggskåp, spegelskåp och högskåp. Tvättställskommoden finns i tre storlekar, 60, 80 och 100 cm bred. Pris för kommod med tvättställ, ca 11 300 kr.

Vill du få plats med ett badkar hemma? Mindre badrum ska också kunna inredas på ett elegant och stilfullt sätt. Sveabad har tagit fram en badkarsserie för de små och glamorösa badrummen. Badkaret Stockholm är endast 1200 eller 1300 mm långt men har väldigt stort innerutrymme. Pris 8 395 kr.

Enkla tips för ditt badrum
1.Rensa upp i skåp och lådor, spar bara det du verkligen använder.  2.Ha ett rent och väldoftande badrum så det känns välkomnande.  3.Välj ljusa färger eller kakel på väggarna.  4.Satsa på en glasvägg istället för duschdraperi.  5.Häng förvaringskorgar och hinkar i krokar på väggen.  6.Nyttja väggytan ovanför toalettsitsen.  7.Finns det möjlighet att öppna upp för ett fönster någonstans för att få in ljus?  8.Speglar får badrummet att se större ut.  9.Bygg på höjden, med stapelbara förvaringslådor, t ex.  10.Flyttbara småmöbler gör rummet flexibelt.  11.Nyttja väggytorna till att hänga handdukar och upp med hyllplan som du fyller med snygga förvaringslådor.  12.Se över belysningen för att få badrummet att se större ut.  13.Använder du inte badkar kan du spara lite yta genom att sätta in en duschhörna istället.
LÄS MER OM BASTU  LÄS MER OM GOLVVÄRME LÄS MER OM GOLV

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar