Bygga bastu

6-bastubutiken
Längtar du efter att fly vinterkylan i en het bastu? Efter att få slappna av med ånga och värme? Kanske umgås med släkt och vänner en stund? Att bygga bastu står nog på mångas att-göra-lista i vinter. Vi har därför bett två experter i området komma med några goda råd som underlättar när du väl bestämt dig för att sätta igång.

 

Nils Olof Westerberg, Bastuspecialisten

Hur bör jag förbereda mig innan jag tar kontakt med er?
– Tänk efter var du har passande utrymme och en uppfattning hur stort utrymme du är beredd att anslå.
Var i huset kan jag bygga min bastu?

–Bygg bastun i anslutning till bad eller duschrum.
Om jag ska bygga ett fristående bastuhus, behöver jag tillstånd/bygglov?

–Bygger man bastun i en Friggebod och väljer elektriskt bastuaggregat krävs ingen anmälan. Ska bastun förses med vedeldad bastuugn krävs en bygganmälan. Övriga regler för Friggebodar får beaktas.
För- och nackdelar med el- respektive vedeldat aggregat samt infrabastu?

–El bastuaggregat har fördelen att det tar mindre plats och är bekvämt. Vedeldade bastuugnar kräver större basturum pga formatet och avstånd till angränsande väggar. Dessutom krävs en skorstenslösning. Vedeldat är uppskattat för trevnaden med eld bakom glaslucka och ljudet av sprakande eld. Med elektriskt bastuaggregat får man samma temperatur och luftfuktighet. Infra ses som en skön form att mjuka upp kroppen och betraktas mer som en behandling och mindre som ett rum för gemenskap.
Hur beräknar jag bastuns storlek?
–Det finns inga andra regler än att utrymmet och vald värmekälla styr. Antalet badande som ska rymmas i bastun är även en parameter som styr hur stor yta som avsätts.

Vad gäller i form av säkerhet?
 – Bastun ska installeras efter installationsanvisningen som följer bastuaggregatet. För vedeldat gäller att installationen ska besiktigas efter montage av skorstensfejarmästare. Bastudörren ska vara utåtgående och får inta ha annat lås än magnet- eller rullås.
Behöver jag samma våtrumsskydd som om jag skulle bygga badrum?
–Ska bastun förses med golvbrunn så krävs samma tätskikt som i ett badrum. Ventilationen ska utföras enligt rekommendation från tillverkaren av valt bastuaggregat.
Vilken typ av virke skulle ni rekommendera att jag använder?
 –Vi förordar lövträ, asp och al. som är poröst mindre varmt och fritt från kåda. Välj en kvistren kvalité för bästa finish.

Om jag vill ha det där lilla extra, vardagslyx, vad kan jag göra då?


–Använd förutom fina träslag, stora glasytor, fiberbelysning och lyxigare inredning. Det finns många inredningsalternativ att välja mellan.

Hur bör jag tänka när det kommer till ljud och ljus?


–Ljus kan arrangeras på många sätt. Vanligast är Led-belysningar som monteras som ljuspunkter i tak eller bakom ryggstöd. Förstärks oftast med belysning under lavarna.
Några spännande nyheter på ingång?

–Bastuaggregaten kommer i en mängd olika designalternativ. Kombi-aggregaten ökar stort som producerar både värme och ånga. Manöverpaneler med app-styrning.

Vilken av era produkter spår du blir storsäljare 2019?


–Små bastur för badrum ökar hela tiden. Vi tror inte att vi har någon bastuprodukt som kommer att sticka ut mer än vanligt. Bastudofter är trendigt och ökar mest av alla våra bastutillbehör.
Diva Vagerstam, Bastubutiken
Hur bör jag förbereda mig innan jag tar kontakt med er?
–Gör en enkel skiss på bastun med bredd, djup, höjd och dörr/fönster mått. Skicka gärna med en inspirationsbild och budget. Offert och ritning får du tillbaka inom 1–2 dagar.
Var i huset kan jag bygga min bastu?
–Var du vill; badrum, källare, garage eller ute i trädgården.
Om jag ska bygga ett fristående bastuhus, behöver jag tillstånd/bygglov?
–Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i närheten av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. För vedeldad bastu krävs anmälan för installation av eldstad.
För- och nackdelar med el- respektive vedeldat aggregat samt infrabastu?
–Fördelen med elektriskt aggregat är att det är lätt att sätta på aggregatet med en enkel knapptryckning. Om man har aggregatet kopplat till en app i telefonen så blir det ännu bekvämare. Då du kan starta aggregatet var än du är, exempelvis på väg hem från jobbet eller på ett träningspass.
– Fördelen med en vedeldad bastu är att man, bortsett från den rofyllda stund det ger att elda upp bastun, även får ett otroligt bra bastubad med förhållandevis låg temperatur på cirka 60–70 grader, och genom att använda vattenkastning på ett hett stenmagasin ger extra värmepuffar och hög luftfuktighet.
–Fördelen med infra är att blodcirkulationen ökar, så om man har problem med nackspärr eller dylikt så kan det vara ett alternativ. Det är också möjligt att kombinera infraelement med el eller vedeldat aggregat, det krävs då en speciell infrapanel som tål de höga temperaturerna. Är man intresserad av infra så tycker jag att en kombinerad variant är en ultimat lösning. Infra är dock inte att jämföra med en bastu, temperaturen är cirka 35–40 grader, så det är inte särskilt varmt men man kan ändå svettas mycket.
–Uppvärmningstiden är ungefär lika på ved och elbastu. Det beror framför allt på ugnens storlek kontra basturummets volym. Gällande Infrarum så kan man starta den när man kliver in i rummet, eller avvakta 15–20 minuter tills rummet blivit varmt.
–Jag kommer inte på någon nackdel alls med bastubadande, men om man har medicinska bekymmer som man tror kan ha negativ effekt, bör man diskutera det med sin husläkare. De positiva effekterna av bastubadande har dock påvisats av flera undersökningar.
Hur beräknar jag bastuns storlek?
–Bredd x djup x höjd = bastuns volym i kbm. 1 kvadrat glas/sten/oisolerade väggar x 1,5 = effektförlust. Som exempel, 10 kbm rumsvolym och 3 kvm stenvägg = 14,5 kbm bastuvolym.
Vad gäller i form av säkerhet?
–Avstånd till brännbart material ska beaktas och det är olika för olika aggregat. Då samtliga aggregat idag är CE-märkta så finns skyddsavstånden angivna i monteringsbeskrivningen för respektive aggregat. Följ anvisningarna.
Behöver jag samma våtrumsskydd som om jag skulle bygga badrum?
–Nej, det krävs inget våtrumskydd, däremot är det bra att montera aluminiumfolie för att reflektera tillbaka värmen in till bastun. Folien är en ångspärr, så om det redan finns en ångspärr i vägg, exempelvis mot ett badrum, ska aluminiumfolien inte användas.
Vilken typ av virke skulle ni rekommendera att jag använder?
–Al, asp och värmebehandlad asp är det vanligaste. Finns även virke som ceder eller magnolia. Dyrare i inköp men mycket vackra träslag. Granpanel är inget jag rekommenderar då granen har en förmåga att kåda och inte ger den exklusiva känslan som övriga paneler ger.
Om jag vill ha det där lilla extra, vardagslyx, vad kan jag göra då?
–Bygg en bastu.
Hur bör jag tänka när det kommer till ljud och ljus?
–Belysningen är viktig för att få rätt myskänsla i bastun. Det som är mest populärt är ledpunkter i taket eller fiberbelysning i inredningen, eller både och. Här finns en hel del att välja mellan. Om man absolut önskar ljud i bastun så har vi högtalare som är anpassade för montering i bastu.
Några spännande nyheter på ingång?
–Ja, absolut. Narvi har precis introducerat ett nytt aggregatet, Narvi Style. som ger kunden möjlighet att själv styla aggregatet genom att välja egna kakelplattor i 30×30 cm dimension som monteras på aggregatet. Perfekt att exempelvis ta upp färg eller den egna golvplattan som fortsättning på aggregatet. Även lyxigare basturum, Auroom.
Vilken av era produkter spår du blir storsäljare 2019?
-Glaspartier med aluminiumlister och glas mot glas och vår nya serie av elektriska aggregat, Sawo.

Bra att tänka på inför bastubygget

1.En mindre bastu värms upp snabbare än en stor. och tillåter mer spontana bastubad. Glasytor i dörrar och i väggar får den att kännas större än vad den är.
2.Placeras bastun så lättåtkomligt som möjligt. Mät upp utrymmet du har till förfogande.
3.Vanligast i ett badrum är elbastu. För en vedeldad bastu rekommenderas en yta på 2×2,5 m. Tänk på att sörja för god ventilation. Har du elaggregat du bygga så litet som möjligt så att du kan använda bastuaggregat på max åtta kilowatt. Större aggregat kostar mer i inköp och drift.
4.Ett vedaggregat är ca 50 cm i diam och måste placeras ca 25 cm från väggen. Ett elaggregat bygger bara ut 30 cm. Traditionella elaggregat har stenmagasin med en ränna där man fyller på med vatten för att få ånga. Ett kombinationsaggregat har en inbyggd vattentank.
5.Ventilationen är viktig. Frisk luft tas in vid en låg punkt, långt nere i bastun nära aggregatet, därefter värms luften upp och stiger över lavarna för att sedan ventileras ut vid en punkt högt upp i bastun, gärna diagonalt från aggregatet.
6.Det finns monteringsfärdiga basturum i flera olika storlekar, fristående bastuhus och lösvirkesmaterial om du vill bygga bastun helt själv. Det finns även paket med färdiga lösväggar och prefabricerade bastulavar, ryggstöd och fronter
7.Använd våtrumsgolv inne i bastun. En golvbrunn förenklar rengöringen. Med en bastuspygatt, en brunn utan vattenlås riskerar man inte att få ett uttorkat vattenlås.
8.Belysningen ska vara godkänd för bastu och tåla både fukt och värme.


Välj rätt bastu

 

Våtbastu
Den klassiska saunan och fortfarande den stora favoriten i Norden.

Ångbastu

Härör från Orienten. Temperaturen är i regel som mest upp emot 65 grader, däremot är luftfuktigheten högre, vilket gör att ångbastun trots den lägre temperaturen upplevs som mycket värmande.

Infraröd bastu

Ett alternativ utan aggregat. Värmen framkallas av infraröda lampor. Precis som ångbastun blir inte den infraröda bastun överdrivet varm – den vanliga temperaturen är strax under 65 grader. Det som är unikt med infraröda strålar är att de värmer kroppen mer än de värmer luften, varför många upplever detta alternativ som mycket trevligt.

Torrbastu

Torrbastun är en mycket het och torr variant, där temperaturen stiger över 100 grader. Det finns särskilda aggregat för att åstadkomma en torrbastu.

Kombinationsbastu

Kombibastun är en kombination mellan klassisk våtbastu, torrbastu och ångbastu. Du kan själv välja vilket du föredrar för tillfället, utan att begränsa dig till något enskilt alternativ.

8-luxway-hamronica

Luxways Harmonica har med sin unika utdragningsfunktion endast ett djup på ca 58 cm och kan därav enkelt placeras även på det grunda utrymmet i såväl villa som lägenhet. Finns i två bredder. Pris på offert.

4-bastuspecialisten-kastor

Kastors vedeldade bastuugnar är ett anrikt finskt varumärke, som håller absolut världsklass. Pris på offert hos Bastuspecialisten.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar