Hemmaspa – skapa ett mysigt rum inomhus att njuta i

Kaldelwei Puro Hemmaspa

Läckert hemmaspa med Langenfelds badkar för inbyggnad, Kaldelwei Puro.

Kylan kommer krypande och det är dags att lägga lite tid på att skapa mysiga rum inomhus att njuta i. Varför inte förverkliga drömmen om ett eget hemmaspa nu i höst, till exempel? En stillsam oas där värme och avkoppling är ledorden.
Ett badkar kan räcka långt för att skapa den där lyxiga hemmaspakänslan. Välj då gärna ett som är extra stort. En fristående pärla som tronar på en upphöjd plats med gott om yta runt om för ljus och lyxiga krämer inbjuder till långa bad. Eller kanske en inbyggd variant som för tankarna till romerska bad. Extra lyxigt blir det ju förstås med ett riktigt spabad. Spabadet kombinerar den avslappnade upplevelsen av att bada i badkar med hälsosam och välgörande massage. Med vattenmassage träffar en reglerbar vattenstråle musklerna och får igång blodcirkulationen. Roterande munstycken ger perfekt ryggmassage.
Vid luftmassage är luftmunstycken monterade i badkarets botten. Luftbubblorna träffar huden och gör att blodcirkulationen ökar och rensar ur gammalt slagg i kroppen. Ett hemmaspa måste självklart även ha en bastu. Den modiga väljer en torrbastu som håller över 100 grader. Vill man hålla sig till tradition är den klassiska våtbastun det rätta valet. Ångbastun är en mildare variant. Den håller 45–65 grader samt tillför ånga kontinuerligt. En infraröd bastu värmer upp kroppen direkt med strålningsvärme och inte genom varmluft, vilket ger ett mer effektivt resultat. Den håller 40–50 grader vilket upplevs som en väldigt behaglig temperatur. En dusch kan givetvis vara praktiskt att ha i ditt hemmaspa, samt en mysig sitthörna. Gärna med plats för många så att ditt spa kan bli ett rum för umgänge likväl som en privat oas för återhämtning. Sist men inte minst så lägg lite extra omsorg på belysning och andra tekniska lösningar såsom musik och dylikt som förhöjer upplevelsen.

 Bastupunktens bastuaggregat Misa Hemmaspa

Tysktillverkade lyxiga träbadkar från Firma Foba. Finns både som sitt- och liggmodell i 1–2 m längd och 0,6–1 m höjd.

 Bastupunktens bastuaggregat Misa Hemmaspa

Bastupunktens bastuaggregat Misa med 200 kg bastusten.

2 SNABBA TILL BASTUNPUNKTEN
Finns det några positiva hälsoaspekter med bastu?
Ja, alla mår fysiskt bra av bastu, bastubad skapar välbefinnande, ger avslappning för kropp och själ, ökad aptit och bättre sömn. Rent fysiskt ger bastubad ökad blodcirkulation i leder och muskler, uppmjukning av muskler ger mindre knutar, detta kan massörer vittna om. För reumatiker är nyttan ännu större då de får en ökad rörlighet, speciellt nyttigt om man kopplar bastu till vinterbad, dvs växlar mellan kyla och hetta, många blir tom av med sin reumatism. Också personer med psoriasis och fibromyalgi kan uppnå väsentliga förbättringar med regelbundna bastubad.
Jag gillar bastu men har astma och har svårt att andas i bastun, vad orsakar detta obehag?
Bastuns viktigaste komponenter i nämnd ordning är; bastustenen och bastuaggregatet. En dålig bastusten släpper ifrån sig stendamm, järnflourider, kanske tom svavel och detta gör att astmatiker har svårt att andas i bastun. Lösningen för en astmatiker är att satsa på bastustenar som är helt emissionsfria samt att endast använda dricksvatten vid badkastning, då blir det behagligt att andas i bastun för alla människor. Leta efter keramisk bastusten som är tillverkade vid temperaturer uppåt en 1300 grader, de har då intagit en kristalliserad form och är emissionsfria, de håller dessutom bättre än natursten. Kontrollera även att det inte finns andra källor till föroreningar i luften, t ex bör det finnas en bastufolie bakom panelen så inte fiberpartiklar från isolering kommer in i bastun.
Text Suzanne Linge
LÄS MER OM BASTUBAD UTOMHUS
LÄS MER OM POOL
LÄS MER OM UTEKÖK

 



Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar