Köpa badtunna eller spabad för kropp och själ del 3

Köpa badtunna eller spabad

Köpa badtunna eller spabad. Aristokrat kvadrat är en komfortabel vedpool där vattnet når över axlarna för ett skönt bad under alla årets dagar. Vatten över axlarna är viktigt för komforten, inte bara vintertid. Pris för badtunna med kamin är 52 995 kr hos Vedpool

Köpa badtunna eller spabad för kropp och själ del 3

Text Kisse Lindén

Några hälsofördelar med bastubad

Värmen i bastun mjukar upp stela muskler, lindrar ledvärk och nackbesvär.

Bastubad minskar stress och ökar produktionen av endorfiner, kroppens egna lyckopiller. Det har också en detox-effekt. Den intensiva värmen som sätter igång processen och när man svettas rensas gifterna bort och därför känner man sig ofta pigg efter att ha bastat.

Om man bastar regelbundet stärker man immunförsvaret för det ökar produktionen av vita blodkroppar.

Bastande ökar blodflödet i kroppen därför är det perfekt att basta efter ett träningspass. Muskler och leder återhämtar sig snabbare och slaggprodukter som samlats under träningen svettas bort i värmen.

Sköna masserande bubblor

I vatten känner man sig tyngdlös och rofylld på en och samma gång. Ett varmt bad med massagestrålar hjälper till så att man kopplar av och känner sig rofylld. Vattenmassagen sätter igång kroppens blodcirkulation som masserar musklerna som motverkar stress och muskelvärk. Med vattnets bärförmåga reduceras kroppsvikten med nästan 90 procent och bara det att flyta i vattnet gör att spänningar i muskler och leder minskar. Dessutom frigör det varma masserande vattnet endorfiner i kroppen – vår egen ”måbra” medicin.

Köp ett massagebadkar med hög kvalitet

Massagebadkar kan vara mer eller mindre exklusiva beroende på hur många finesser och funktioner de har. De kan ha från enkla bubbelfunktioner till mer avancerade massageprogram med inbyggd radio, belysning och självrengöring. Ju mer avancerat desto högre pris såklart. Tänkvärt är att ju fler tekniska finesser karet har ju större chans är det att något går sönder. Därför är det viktigt att köpa ett massagebadkar med hög kvalitet. Ljudnivån är en annan detalj som är bra att kontrollera. Man vill givetvis ha största möjliga tystnad när man ska avnjuta sitt sköna bad.

Olika bastutyper

Torrbastu

Torrbastu är en form av bastu där man varken kastar på vatten eller tillför fukt. Torr luft kan värmas till höga temperaturer, uppåt 90–110 grader, utan att kännas obehaglig.

Fuktbastu

Fuktbastu använder man vatten för badkastning. Badtemperaturen behöver inte vara hög utan ligger mellan 65 och 75 grader. Det är genom badkastning på aggregatets stenmagasin som man reglerar den upplevda värmen.

Rökbastu.

En primitivare form av bastu där en eldstad i sort sett är begravd under en gigantisk stenhög. Man eldar mycket och länge och det finns ingen skorsten. Det gör att basturummet blir fullkomligt rökfyllt under upphettningen. Därefter vädrar man ut röken och badar på eftervärmen från stenarna.

Ångbastu.

Ånga sprutas in i ett rum och gör att luftfuktigheten blir mycket hög. Badtemperaturen är inte så hög utan ligger runt 50–60 grader. Kan upplevas behaglig och lite kul första gången.

Infrabastu.

Bygger på ljusstrålning som omvandlas till värme när den träffar din hud. Värmen går lite djupare in i kroppen jämfört med traditionell bastu. Är man ovan ska man inte bada hur som helst.

Källa Bastupunkten

Annelie Wåård från Sandström Bad tipsar!

– En badtunna är lyx året om. På vår, sommar och höst ger den en värmekick och på vinterhalvåret kommer den allra bäst till sin rätt under iskalla, stjärnklara kvällar. Att låta sin frusna själ och kropp tina medan man lyssnar till sprakandet av elden och tystnaden.  Det är livskvalitet!

–En badtunna i glasfiber är lätt att tömma, läcker inte, kräver inte mycket underhåll samt är enkel att rengöra. Antingen kan man välja en modell som är klar att använda och som ställs på marken rakt upp och ner. Den är klädd med träpanel runt om och levereras med kamin, rökrör och bottenventil. Vill man sänka ner sin tunna i altanen eller bygga in den i annat material så finns Badtunna Altan. Tänker man sig att bada i tunna på vintern är det lämpligt att välja tunna i Premium-utförande med isolering och lock för att kunna hålla vattnet varmt i minusgrader.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar