Köpa badtunna eller spabad för kropp och själ del 2

Köpa badtunna eller spabad

Köpa badtunna eller spabad. Svarttjärn är en snygg och funktionell bastu från Baseco på hela 25 kvm. Det ger en rymlig bastudel, dusch/toalett och framförallt en väl tilltagen relax med stort glasparti. En bastustuga för riktiga livsnjutare med två färdigmonterade bastulavar. Ett komplett kaminpaket från Harvia kan köpas till. Från 86 900 kr.

Köpa badtunna eller spabad för kropp och själ del 2

Text Kisse Lindén

Heta bastuaggregat

När man pratar bastu så pratar man givetvis även om bastuaggregat. Hur värmer man upp bastun? Det finns de som aldrig skulle tänka sig något annat än en vedeldad bastu medan andra vill att det ska vara enkelt och bara vrida på en knapp.

Den vedeldade bastun är klassikern som aldrig förvinner. Den sprakande värmen, aromen av veden och framförallt att se elden värma upp stenmagasinet. Det kräver lite mer planering med uppvärmningen men det kan det vara värt då värmen är mjuk och doften underbar. En vedeldad bastu kräver att man kopplar aggregatet till en godkänd skorsten för brandsäkerhet.  Den vedeldade bastun är framförallt populär vid fritidshuset där närheten till natur och vatten gör bastubadandet till en härlig upplevelse under såväl sommar som vinter.

Tid för skön avkoppling

Vill man njuta bastubad ofta och mera oplanerat är ett eldrivet bastuaggregat det mest praktiska alternativet. Då kan man också använda sig av finesser som att kunna ställa in aggregatet så att det är varmt lagom till att det är dags att användas. Lätt och smidigt i en vardag med mycket göromål men då man ändå vill ha tid för skön avkoppling. Det kräver ingen skorsten med genomföring genom tak och isolering utan ställs bara på plats där man vill ha det. Möjligen kan man behöva ta hjälp av en elektriker för att koppla in det innan man börjar använda det, men därefter är det så gott som underhållsfritt. Även eldrivna bastuaggregat kan utrustas med bastusten med möjlighet till att skapa ångbastu och vattenvärmare med kran.

Det viktiga stenmagasinet

Stenmagasinet är till för att genom badkastning kunna reglera bastuns klimat och den upplevda värmen vid bastubadet, det är själva motorn för hela bastun. Stenarnas storlek anpassas efter utrymme i aggregat där stenarna packas glest i det nedre lagret för att luft fritt ska kunna cirkulera igenom och tätare i övre lager så mer vattenånga frigörs.

En känsla av välbefinnande infinner sig

Bastun är framförallt en plats för avkoppling efter hårt arbete och fysisk ansträngning men gör också gott om man har en stressig vardag. Värmen verkar stimulerande på blodomloppet, lindrar värkande muskler samt ökar ämnesomsättningen. En känsla av välbefinnande infinner sig när man bastar och som stannar kvar länge efteråt. Därför rekommenderas det att göra bastubadandet till en regelbunden vana.

Aufguss – den ultimata bastuupplevelsen

Aufguss är en bastukultur från framförallt Tyskland och Österrike och ordet betyder “hälla på”. Tillvägagångssättet liknar det i en vanlig bastu, med skillnaden att man i en Aufguss har en bastuvärd som använder vatten, bastudofter och en handduk för att vifta ner värmen och sprida doften av de olika aromerna. En vanlig sittning brukar vara mellan 10 till 20 minuter och har olika teman. Till exempel ska mandarin verka lugnande, citrongräs ska vara antiseptiskt och mentol ska öppna luftvägarna. Även peelande salt och mjukgörande honung används för att förhöja upplevelsen. Det är bastumästaren som planerar och håller i bastusittningarna och exakt hur en bastusittning ser ut är olika från gång till gång både beroende på vem som håller i den och vilka som deltar. Det är en upplevelse för alla sinnen som rensar kroppen och ger en behaglig känsla som stannar kvar länge.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar