Köpa badtunna eller spabad för kropp och själ del 1

Köpa badtunna eller spabad

Köpa badtunna eller spabad. Badtunna Trädgård från Sandström Bad är en helt färdig badtunna, inklusive kamin, kaminskydd, rökrör och bottenventil och med träpanel runt om. Klar för att användas helt enkelt. Det enda som behövs är ett jämnt underlag att placera tunnan på, t ex sand eller grus eller en regelbotten av något slag. 19 000 kr.

Köpa badtunna eller spabad del 1

Att ta sig tid till att sjunka ner i ett bubblande varmt bad eller sitta i en ångande varm bastu är en lisa för både kropp och själ. Har man ett eget litet spa hemma kan man göra det ofta och när andan faller på. Det höjer livskvaliteten både nu och i framtiden.

Kisse Lindén

Det finns naturligtvis många sätt att njuta av livet och må bra. Men kombinationen vatten och värme är ett väl beprövat och lätt sätt att skapa sig en egen vardagsrutin som motverkar både stress och spända muskler. Kanske är att gå in i en ångande varm bastu det bästa man vet eller sjunka ner i ett bubblande varmt bad något man längtar efter.

Gammal och enkel tradition att bada i tunna

En badtunna i trädgården är inbjudande och fyller sin funktion året om. Som ett naturligt helande varmbad under höst, vinter, vår och som svalkande dopp på sommaren. En vedeldad badtunna fungerar alltid för det behövs ju ingen el och man slipper störande ljud från pumpar. Istället hörs ett vilsamt ljud av sprakande ved.

Badtunnorna idag ser lite annorlunda ut än förr och det viktigaste är att tunnan ska vara lättskött och enkel att värma upp.  Att värma upp vattnet i tunnan med hjälp av en vedeldad kamin är fortfarande det som gäller. Det är det som ger den speciella charmen och känslan av närhet till naturen men som också gör att den kan placeras var som helst. Den kan ställas långt ute i skogen, vid vattenbrynet eller kanske på en vacker plats med en fantastisk utsikt långt från allt vardagligt brus.

Ett riktigt hälsobad

Den traditionella badtunnan är tillverkad i trä men rostfritt stål är också ett vanligt material som tål det mesta och har lång livslängd. Det rostfria stålet är hygieniskt, tål värme och håller värmen mycket bra så att vattnet kan behålla en behaglig temperatur för ett dopp dagen därpå. Även plast används invändigt som också är lättskött och hållbart.

Den rekommenderade temperaturen i en badtunna är högst 37 grader, alltså samma som vår kroppstemperatur. Den behagliga värmen lindrar värk, ökar kroppens elasticitet, verkar avslappnande och gör att endorfiner utsöndras i kroppen samtidigt som pulsen och blodtrycket sjunker. Ett riktigt hälsobad i all sin enkelhet med andra ord.

Det är viktigt att man kommer ihåg att dricka mycket vatten när man badar i tunnan så att slaggämnen som satts i rörelse kommer ut ur kroppen och så att man återställer vätskebalansen. Om man dricker för lite kan det leda till att man får ont i huvud eller nacke.

Det stärkande bastubadet

Bastubadandet har kanske inte förändrats så mycket genom tiderna. Det är fortfarande ett aggregat som värmer upp bastun där man helst sitter på obehandlade träbänkar. Aggregaten kan se olika ut beroende på vilken typ av bastubadande man önskar och vill man ha ett ångande bastubad tillsätter man vatten. En populär nyhet i bastuvärlden är infraröd bastu och den bygger på ljusstrålning som omvandlas till värme då den träffar huden. Värmen går lite djupare in i kroppen jämfört med traditionell bastu och många upplever den som behaglig då luften inte blir lika varm med infravärme.

Att skaffa sig en egen bastu behöver inte vara så komplicerat. Det finns många färdiga bastuhus på marknaden som är lätta att montera med inredning och bastuaggregat. Vill man däremot bygga en själv från grunden är det inte heller så komplicerat för en bastu kan vara ett enkelt hus utan isolering. En utomhusbastu ryms oftast inom ramen för friggebod eller attefallshus och då behövs heller inget bygglov men en bygganmälan kan lämnas in.

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar