Spabad behöver skötas om för att må bra utomhus: Del 1

SpabadVÄRME, MASSAGE & TRÄNING Foto: Spabad Caldera från Pool Store

Med ett spabad kan du njuta, få massage och även träning. När du ligger där omgiven av värme och bubblor känns livet riktigt härligt!
Spabadsbutiken tipsar om hur du sköter ditt spabad

1.Om spabadets utsida är av trä så bör man se över panelen en till ett par gånger per år. Kanske behöver den oljas eller målas. Är den av syntet räcker det med att spola eller torka av spabadet någon gång. Stenimitation håller sig likt syntetmaterialet utan större underhåll. Glasfiber, rostfritt stål eller gummi behandlas enligt respektive tillverkares anvisningar då det kan skilja markant mellan dem.

2.Ytan på karets insida är vanligtvis av akryl- eller ABS-plast. För att bibehålla lyster finns det en mängd olika medel att tillgå. Dessa behöver endast användas några enstaka gånger per år, förslagsvis i samband med vattenbyte. Tala med din spabadshandlare om vilka medel som rekommenderas. Mellan rengöringen räcker det med att torka av ytan vid och ovanför vattenlinjen.

3.På många spabad går det att ta loss munstycken och filterkorgar. Dessa kan man rengöra några gånger per år. Filterkorgarna töms också vid filterbyten varpå man kan se om de behöver sköljas av.

Spola helst av dem oftare

4.Filtren bör rengöras kontinuerligt. De utgör ofta skillnaden mellan klart och grumligt vatten. De första veckorna efter ett vattenbyte bör man ta ur och skölja rent dem ett par gånger i veckan. Därefter räcker det med 2-3 gånger per månad. Men spola helst av dem oftare då de borgar för ett klart vatten. 7-8 gånger per år är det lämpligt att låta dina filter tvättas med ett speciellt medel avsett för just filter. Du finner det i välsorterade spabadsbutiker. Detta bevarar livslängden avsevärt på både vatten och filter.

5.Olika spabad kräver olika mycket och olika typer av kemikalier, De kan delas in i tre olika sorter; klor, brom och aktivt syre. Du kan också välja om du vill ha i tablettform, pulver eller flytande. Utöver dessa val tillkommer också hur ofta du vill tillsätta kemikalierna. Före och efter varje bad eller en gång i veckan upp till en gång i månaden. Generellt kan sägas att vissa tycker klor luktar rent medan andra avskyr doften av klor. Brom är luktfritt och fungerar, i princip, på samma sätta som klor. Aktivt syre är något mjukare men har vanligtvis kortare livslängd. Be din spabadshandlare om råd och jämförelser.

LÄS MER OM SPAPOOL
LÄS MER OM VÄRMEBEHOV
LÄS MER OM GRÅA KÖK

Text Suzanne Linge

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar