Flexibilitet är ett nyckelord då badrumsbelysning ska planeras

När den klara 100-wattaren försvann började Flux leta efter en ersättare – resultatet blev Lucky. En unik och designmässigt helt rätt badrumsbelysning för badrummet.

I badrummet utför man många viktiga sysslor – tandborstning, rakning, sminkning och så vidare. Listan kan göras lång. Därför är det viktigt med god badrumsbelysning, som dessutom kan anpassas efter tillfälle. Flexibilitet bör vara ett nyckelord då badrumsbelysningen ska planeras.

ALLMÄNBELYSNING
Badrumsbelysning som består av enbart en ljuskälla bör placeras så den ljuskällan lyser upp så stor del av badrummet som möjligt. Är badrummet stort är det fördelaktigt att istället arbeta med ett flertal mindre ljuskällor för att skapa en god och väl utbredd allmänbelysning. Tänk på att installera en dimmer vid installationen. Den kommer du ha mycket glädje av i många år framöver. Helkapslad golvbelysning är ett kul alternativ om badrummet inte redan är byggt. Då gjuts belysningen in i golvet. Placeringsmässigt bör man dock tänka till – man vill inte riskera att bli bländad av ljus underifrån då man står vid någon av badrummets arbetsytor. Denna belysning bör dessutom vara lågspänning så den inte blir för varm att gå på.
PUNKTBELYSNING
Fundera över vad du brukar utföra för sysslor i badrummet och var du står placerad när du utför dem. Punktbelysning för ansiktet kan ofta behövas i anslutning till handfat eller vid speglar. Där man sminkar sig är det extra viktigt med en noga genomtänkt och god belysning då man vill undvika kraftiga skuggor i ansiktet.
SÄKERHETEN
I badrummet finns både vatten och el, en i värsta fall dödlig kombination. Därför är det viktigt att alla elektriska installationer görs av en behörig elektriker, vilket det dessutom är lag på. Det är också viktigt att belysningsarmaturen klarar av miljön, detta ser du på dess kapslingsklass – IP-beteckning. Den andra siffran i IP-beteckningen är den som förklarar hur mycket fukt och väta som produkten tål att utsättas för. Ju högre siffra desto mer tål den. Badrummet delas in i fyra områden som du utgår ifrån när du väljer armatur. Belysning i närheten av duschutrymmet måste exempelvis vara helkapslad så att den klarar av att dränkas i vatten, medan belysning en meter bort bara behöver klara av vattenstänk. Ta gärna hjälp av en elektriker när du gör dina val.

Nobel är Krebbs lyxigaste badrumskrona med gjutna mässingsornament och proportioner som ger en känsla av en större krona. Med handslipade kristaller av första klass är detta kristallkronan för dig som vill satsa lite extra på badrummet. Pris 12 200 kr.

Pompe är en ståtlig kristallkrona framtagen specifikt för badrum från Krebs. Pris 7 200 kr.

Capella är en installationsvänlig led-armatur från Maxel som passar utmärkt i både hem och offentlig miljö. Pris från 780 kr.

Sanovas Astro Lighting Asini

Astro Lighting Evros är karaktärsfull badrumskrona. Asini är modern och stilren medan Evros har en mer klassik och glamorös form. De båda kronorna är dimmbara vilket gör det möjligt att anpassa ljuset. De är även IP 44-klassificerade, något som innebär att de är godkända för användning som badrumsbelysning.

LÄS MER OM DET SOM GER DITT BADRUM DET LILLA EXTRA LÄS MER OM FÖRVARING

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar