Bygga pool del 2 i din egen trädgård

Bygga pool del 2

Bygga pool del 2. Poolkungens rektangulära miljöpooler är tillverkade av återvunnen polyeten vilket är ett mycket miljövänligt alternativ jämfört med exempelvis tryckimpregnerat trä. Detta material har en beräknad hållbarhet i mark på flera hundra år och är det bästa tänkbara materialet för en poolstomme. Rektangulär Miljöpool kan byggas i valfritt mått i steg om 0,5 m. Pris på offert.

Bygga pool del 2

Behöver du bygglov?

Hör med din kommun om det är godkänt att bygga en pool på din fastighet. Inom detaljplanerat område behöver du marklov om du vill ändra tomtens höjdläge avsevärt.

När ska man bygga?

Bästa tiden att bygga pool är under höst och tidig vår. Bygger du på hösten så kan du tjuvstarta badsäsongen så fort solen tittar fram på våren. Vårbygget erbjuder dock att du slipper stressa för att bli klar innan kylan och snön kommer.

Priset varierar

Priset på swimmingpoolen beror till stor del på vilket material den är gjord av. Sedan tillkommer grävning, bortfraktning av jordmassor, eventuell sprängning, montering, osv. Du kan beställa totalentreprenad hos vissa leverantörer. Ta in offerter från flera olika företag och jämför vad du får för pengarna. Fundera även på om det är någon del av bygget du kan tänka dig göra själv för att hålla kostnaderna nere. Priserna kan variera ganska mycket. De billigare poolerna har ofta högre driftkostnader på grund av att de många gånger inte är lika välisolerade. Ta reda på vilka garantier som finns samt hur länge poolen förväntas hålla.

Skötsel och underhåll

Du kommer behöva pumpar, filter, håvar, kemikalier, och andra tillbehör. Hör vad pooltillverkaren rekommenderar till just din pool. Där får du även veta hur din pool ska skötas. Ska den tömmas på vintern eller kan den ha vattnet kvar och endast tömmas på vatten i pumpsystemen? Gå dock alltid igenom pool och utrustning under säsongsöppning och avslutning.

Håll regelbundet efter smuts och PH-värde så att vattnet håller sig rent och fräscht. Med håv och dammsugare håller du löv och skräp borta. Ett sandfilter eller patronfilter håller vattnet rent från större partiklar. Du behöver även vissa kemikalier, som klor, som dödar mikroorganismer.

UV-rengöring minskar klorbehovet med 80 procent. En kostsam men god investering som håller vattnet klart, effektivt och miljövänligt.

En saltklorinator tillverkar klor genom att man tillsätter salt i vattnet som sedan passerar titanplattor där klor produceras. Den installeras i anslutning till vattencirkulationen och gör vattnet kristallklart. Ofta upplevs det salta vattnet som väldigt mjukt och behagligt att bada i.

Uppvärmning av poolvattnet

Att kunna värma upp poolvattnet är nästan ett måste på våra breddgrader. Dessutom förlänger du badsäsongen en hel del. Har du ett pooltak man kan bada under och uppvärmt vatten kan du använda din pool långt in på hösten.

Elvärme är enkelt men dyrt i längden. Om man kan använda sig av husets värmepump är det att föredra. Solceller är det billigaste och mest miljövänliga alternativet.

Skydd

Ett poolskydd håller kvar värmen i poolen samt förhindrar att löv och skräp trillar ned i vattnet. Det finns enkla gummidukar som spänns över poolen, upprullningsbara skydd och tak som även kan vara på när man badar. Ett annat alternativ är poolskydd som är så hårda att de fungerar som utetrall när de är fördragna. Ett staket kring poolen förhindrar att barn eller djur trillar ned i vattnet. Det är lag på att använda poolskydd om staket runt poolen saknas!

Belysning

Upplevelsen av poolen under mörka kvällar blir läckrare med fler lampor. Det finns även led-belysning som skiftar i färg om man vill ha något utöver det vanliga. Kanske en flytande fontän med inbyggd belysning kan vara något?

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar