Badrum med lyx och flärd eller spabad med sina vänner

Sundeck Pool har alla moderna kvaliteter ett badrum har. Med sin generösa storlek på 2100×1400 mm är det en behaglig bubbelpool för en eller två personer. När man inte använder poolen fungerar det stoppade skyddet som ett soldäck och när det är ihopfällt fungerar det som ett bekvämt ryggstöd. Från 18 635 kr hos Duravit.

I dagens hektiska samhälle känns det viktigt med egentid och avkoppling i sitt badrum. Ibland kanske njutningen i ett bubblande kar kan ske tillsammans med familj och vänner. Eller så vill du ligga alldeles själv i ett stilla, elegant bad med tända kandelabrar och skum som enda sällskap. Så sätt igång och dröm om din nya spaavdelning! Kommer den vara inomhus eller utomhus? Lyx eller budget?

Mikael Peltola på Langenfeld berättar allt om inbyggda badkar för BadExtras läsare.
INBYGGDA BADKAR
Att bygga in ett badkar ger den där känslan av att ens badrum är riktigt påkostat. Ett inbyggt badkar behöver inte vara lika med ett kaklat badkar. Idag finns en massa spännande material att använda, olika typer av äkta eller imitation av marmor, kompaktlaminat som kan se ut som trä, vita eller färgade plexiglasskivor, olika typer av solidmaterial (t ex. Corian), bara fantasin sätter begränsningen. Tänk dock på att materialet ska vara fukt- och vattenbeständigt.
Vad gäller själva badkaret är det att föredra ett hållbart material som är tåligt. Om olyckan skulle vara framme är inbyggda badkar tidskrävande att byta ut. Inbyggnaden kan se ut på flera olika sätt, man kan ha ytksiktet i nivå eller i liv med badkaret. Allt beroende på vad du tycker är praktiskt och snyggt. Idag är det mest populärt med badkar som är inbyggda i liv med kakel, ofta med en ”hylla” som binder samman badkarskanten med vägg. Viktigt att man är tydlig med sin plattsättare och diskuterar möjligheterna om hur det kan se ut just i ditt badrum.
Alla badkar tillåter inte att man har ytskiktet i liv med karet – detta eftersom badkarskanten är för smal för att få plats med både ytksikt, fix och skivmaterial. Ett måste med inbyggda badkar är åtkomst till golvbrunn – från badkarets bottenventil följer smuts och hårstrån med som kan fastna i golvbrunnen och täppa till denna. En inspektionslucka ska finnas och dessa kan se ut på en mängd olika sätt. Det vanligaste är olika typer av galler som motsvarar vanliga kakelplattstorlekar (t ex 20×20 och 30×30 cm). Ett alternativ är kakelmagneter som döljer inspektionsluckan – även om avsaknaden av fog mellan plattorna gör att denna inte helt döljs.
Tätskikt görs alltid i Sverige under badkaret och kakel och klinker monteras även under karet. Därför behöver ett tätskikt inte monteras på badkarets sidor då själva inbyggnaden endast är av estetisk funktion. Golvbrunn ska finnas i anslutning till badkaret. En optimal placering av golvbrunnen är halvt utanför badkaret och halvt innanför inbyggnaden. Då är det enkelt för vattnet som hamnar utanför badkaret att dräneras och vattnet från badkarets bottenventil kan ledas till golvbrunnen.Bräddavlopp är lika med överfyllnadskydd och är inget krav i Sverige.
Fördelen med badkar med överfyllnadskydd är utöver det självklara att badkaret inte kan fyllas för mycket att när man kliver i och ur badkaret så tenderar det att bli en vågig rörelse i vattnet. Har man mycket vatten i karet så plaskar det lätt över. Med bräddavlopp minskas detta plask. Bräddavloppet minskar baddjupet i badkaret – dock är detta ett relativt litet problem då överfyllnadskydden är placerade högt upp i karet. Men vill man ha badkar med bräddavlopp ochvill ha ett bra baddjup finns det även en breäddavloppsventil vid namn Comfort Level. Men ett enkelt vrid ”flyttas” bräddavloppets funktion 5 cm uppåt. Då rinner vattnet ut från överfyllnadskyddets överkant i stället för underkant.
INOMHUSSPA
Ett spa inomhus är en utveckling av ett vanligt massagebadkar. Du får ett större kar med plats för flera personer samt fler funktioner. Ergonomiska sittplatser, inbyggd radio och spotlights är sådant som ger en skön upplevelse. Kanske även en liggdel där du kan sträcka ut dig ordentligt. Till skillnad mot ett utomhus-spa byter du vattnet efter varje bad då det är anslutet till husets avloppssystem. Du bör välja ett värmereglage som minimum kan upprätthålla en temperatur på 38 grader. I ett spabad finns det vattenmassage och/eller luftmassage.
De har olika funktioner som tillsammans ger dig den mest optimala massagekänslan. Vattenmassage sker genom kraftiga munstycken. En reglerbar vattenstråle träffar och får igång muskler och blodcirkulation. För optimal ryggmassage sker detta med roterande munstycken. Vid luftmassage är luftmunstycken monterade i badkarets botten och blåser ut tusentals luftbubblor. Detta påverkar huden och blodkärl och gör så att blodcirkulationen ökar och rensar ut gammalt slagg i kroppen.
UTOMHUSSPA
Ett utomhusspa påminner mer om en pool och dess uppbyggnad i form av rening, belysning, luftströmmar och dylikt. Ett utomhusspa känns otroligt lyxigt då man kan njuta av omgivningen i trädgården eller på altandäck. Tyvärr utan bekvämligheter som toalett och dusch precis inpå. Men upplevelsen vägs upp av att när man spabadar utomhus, så umgås man ofta samtidigt med familj eller vänner på ett annat sätt. Ett utomhus spa är gjort för att klara att stå ute året runt och själva konstruktionerna är så välisolerade att det fungerar väldigt bra. Tillsammans med övertäckning eller lock får man ett fullt funktionellt utomhusspa året runt i alla väder.
Många väljer att placera sitt spabad på altanen för att ha nära till el och vatten, men det går alldeles utmärkt att placera det där man tycker att det gör sig bäst, bara man ser till att lösa strömfrågan. Det är mycket viktigt att vattnet hålls rent med avseende på smuts och bakterier. Bakterier i vattnet kan neutraliseras på två sätt, med klortabletter eller med ett spa-rent system, även kallat en ozongenerator. Vill man inte bara njuta utan kanske satsa på en träningsanläggning i kombination med spa och pool, så väljer man ett swimspa. Swimspa erbjuder dig möjligheten att med hjälp av jetströmmen i vattnet kunna simma på samma plats utan onödiga vändningar. Med den ställbara jetströmmen som ditt motstånd kan du simulera en riktig simtur utan att behöva ta dig till ett badhus.
TÄNK PÅ!
En viktig sak att tänka på är att ta reda på om din varmvattenberedare har tillräckligt stor kapacitet för att klara av det bubbelbadkar du funderar på. Annars kanske du behöver köpa en ny varmvattenberedare, som blir en extra kostnad. Det finns också bubbelbad med inbyggd uppvärmning.
BUBBELBADKAR
Föregångaren till dagens bubbelbadkar är jacuzzi, den speciella typ av badkar som blåser in luft i vattnet och på så sätt skapar luftbubblor medan man badar. Idag finns det dock massor av olika bubbelbadkar att välja bland i olika prisklasser och varianter. Men ett bubbelbadkar kan se ut mer som ett vanligt badkar, som inte behöver uppta lika mycket plats som ett helt inomhusspa. Dock finns finesser som bubbelsystem, ryggmassage och belysning. Och former som passar hörnor, är traditionellt avlånga eller runda.

En vacker modell som heter The Serpentine, från Drummonds. Det är ett slankare badkar för både klassisk och modern miljö. Levereras med Art- Deco fötter. På bilden med lackerad utsida, men valmöjligheterna är många.Insidan är emaljerad med ett tjockt lager torrglasemalj av högsta kvalitet.Pris från 43 400 kr hos gamlamejeriet.com.

Inbyggda badkar ger badrummet en elegant och internationell känsla.Nya badkarsmodellen Silenio från Kaldewei har ett mjukt invändigt formspråk som är ergonomiskt utformat för en bekväm badupplevelse. Finns i 3 olika storlekar, pris från 12 995 kr. Återförsäljare finner du på langenfeld.se.

Underbart vackert handgjort kopparbadkar, modell från 1820, med hög rygg. Måtten kan variera något eftersom det är handtillverkat. Huvudhöjd 80 cm, benhöjd 60 cm och baddjup ca 45 cm. Pris 22 500 kr hos barrolin.se.

Det eleganta badkaret Palace är populärt och finns i storlekarna 154 cm och 170 cm. Detta badkar från Badex, komplett med vitmålad utsida fötter och avloppsdetaljer kostar 18 980 kr.

Skapa en vacker spa-miljö med Solvik från Aspen. Möbeln består av en 100 cm bred kommod med ramspegel i vit lack och rundad sockel, 11 900 kr, och tvättställ av underlimmat vitt porslin på granitskiva, 16 000 kr. Matchande spegel kostar 4 400 kr, högskåpet med granitskiva, 18 700 kr och sittpallen med förvaring under locket och grå dyna, 4 700 kr.

Ordning och reda på dina spa-produkter? Lådinsats från Ballingslöv i bambu eller akryl, från 395 kr/4 st.

Dekorera dina möbler i spa-avdelningen hemma med porslinsknoppen Erik. Porslinsknoppar med metalldetaljer i olika ytbehandlingar som ger en rustik och lantlig känsla.Pris 28 kr, från Habo.

Svedbergs Round 160 bubbelbadkar är ett fantastiskt rymligt runt badkar med plats för två personer. Kan efter dina önskemål skräddarsys till ett spa-kar som ger dig många trevliga stunder. Priset är ca 23 400 kr hos hemvaruhuset.se.

BÄSTA TIPSEN FÖR DITT HEMMASPA
Heidi Rovén är frilansskribent och har kallats Sveriges spadrottning. Hon reser världen runt och testar olika spamiljöer och bloggar om sin passion för spa på spabanken.se BadExtra har passat på att fråga Heidi om de viktigaste ingredienserna för en lyckad spastund hemma.
Var någonstans i hemmet ska man placera en egen spa-avdelning?
Har man möjlighet att ha flera badrum är det bästa att ha ett för den ”vardagssnabba” rutinen och ett större för längre njutningssessioner i varmvattensriket! Det ideala spabadrummet har både någon form av bastu (torr eller med ånga), badkar och utrymme att relaxa och utföra sådant som fotbad, skrubb med mera. Om det ligger högt med fönster och utsikt, i markplan med utgång till en insynsskyddad terrass eller i källaren har mindre betydelse. Har man inte kvadratmeter så att det räcker får man se till att ”spaifiera” det badrum man har med inredningsdetaljer och väldoftande produkter. Det går bra det med!
Vad är hemmaspa för dig?
Självklart måste man utgå från yta, budget och vad man själv gillar. Men generellt har jag svårt att se ett bra hemmaspa utan någon form av bad och bastu, men om man väljer med eller utan bubbel och med eller utan ånga är förstås en smaksak. Golvvärme, bra belysning som både kan dämpas och bli stark (vid städning) är också bra saker att tänka på samt en funktionell handdukstork. När grunden är lagd kan man lägga till inredningsdetaljer som doftljus, fina handdukar, mattor, speglar och så vidare. Jag tycker också om ifall ett badrum kan byta stil beroende på årstid och vilken känsla man vill ha, samt vad man vill koncentrera sig på för spaaktivitet.
Vilka produkter är ett måste i ett hemma-spa?
Satsa åtminstone på en bra kroppsskrubb och en härlig kroppslotion att smörja in dig med efteråt. Gärna aromaterapeutiska produkter med fina växtoljor! Har man badkar finns en uppsjö härliga och välgörande produkter som till exempel mineralrikt badsalt, eterisk badolja och torkat tångbad. Tre bra tips på professionella spamärken är Kerstin Florian, Elemis och Babor.
Hur ser din spaavdelning ut hemma?
Mitt eget badrum har en torrbastu som min man har byggt av specialbeställda lavar från Tylö samt stenvägg och spotlights, ett bubbelbadkar med kromoterapi (färgterapi) och en rejäl ”regndusch”. Det är också stort nog att rymma ett bra skåp för spaprodukter, handfat och sittplats för olika ritualer och procedurer. Men det är inte vi själva som byggt det från grunden utan husets förre ägare. Vi har lagt till, byggt om samt ”piffat” det med brungröna toner och en stil som påminner om naturen och en dag på stranden. Duschdraperiets motiv ser exempelvis ut som vajande vass, de gröna mattorna liknar gräs och väggkrokarna ser ut som grenar. Nästa plan är att projicera naturfilm på en vägg och lägga till diskreta högtalare för att kunna addera lugna naturljud eller musik!

Blue Moon-poolen erbjuder imponerande enkel och vacker design på sitt badkar till ett badrum oavsett om man placerar den i badrummet, vinterträdgården eller på terrassen. Finns som hörnmodell, rygg-mot-vägg modell eller fristående modell med dimensionerna 1400×1400 mm eller 1800×1800 mm. Tack vare storleken känns det verkligen som om du badar i en pool. Med en djup på 500 mm får badaren uppleva ”floating” effekten. Pris från 18 635 kr hos Duravit.

Aveo är ett bubblande badkar från Villeroy & Boch som med sin runda form ger ett vackert intryck till ett badrum. 1900 x 950 mm, pris från 52 000 kr.

Det här fantastiska spabadet heter Cantabria Music och är utrustat med extra allt för den som älskar riktigt lyxig komfort! Pris 199 000 kr hos Pool Store. Inredningen i ”spahuset” kommer från greengarden.se.

Denali, det runda spabadet med 4 sittplatser som ger en avslappnande massage. Formen gör att den blir lättplacerad och passar in i många badrum. Clear Ray UV-C rening håller vattnet rent och fräscht. Pris 74 900 kr hos poolkungen.se.

Westerbergs Ocean 160 R/L Comfort bubblande lbadkar. Ett badkar med unik form som passar extra bra i ett lite mindre badrum. Westerbergs massagesystem garanterar dig bästa massagen. Pris ca 31 280 kr för superior system.

Lillby är ett elegant badkar för ditt badrum och kostar 16 380 kr. Tjolöholm handdukstork kostar 9 880 kr. Finns i fler storlekar och ytor och kostar då från 6 480 kr. Finns hos Nordhem.

Ett fristående lusthus till ditt spabad skapar en trygg och varm miljö och förlänger badsäsongen. Lusthuset ger också skydd för solen under heta dagar och de som inte sitter i badet kan umgås sittande på barstolarna. Pris från 86 700 kr hos spaobad.com.

Annelie Wåård, marknadsansvarig för badtunnor på Sandström, hjälper oss med svar på några frågor som du kan stå inför när du ska köpa tunna. Läs mer om företagets produkter på sandstrombad.se.
Vad gör spa-upplevelsen extra härlig i just en badtunna?
En iskall vinterkväll under en stjärnklar himmel finns det nästan inget som slår det avkopplande och rofyllda badtunnebadet! I goda vänners lag, med barnen eller på tu man hand till bara en brasas sprakande… det är livskvalité och hög mysfaktor!
Kan jag placera det var som helst utomhus?
Man kan tänka på att placera sin tunna på ett hårt underlag, att den ska stå rakt och stadigt, inte för nära något som kan ta eld och på att vattnet ska ha någonstans att ta vägen vid tömning.
Ska jag elda med vanlig ved?
Torr björkved är det allra bästa att elda med. Annat trä kan naturligtvis användas, men verkningsgraden kan vara sämre, veden dyrareoch gnistorna ”sprättigare”.
Behöver jag ta hjälp av någon vid installation?
Tunnorna är klara att användas direkt, men det kan vara skönt med några hjälpande händer för att få tunnan på plats. Särskilt de som är inbyggda i trä, eftersom de är lite otympliga och väger en del!
Vad bör jag tänka på när jag väljer modell?
Man kan tänka på hur och var man vill ha den. Har man tänkt att sänka ner den i en altan eller gräva ner den en bit i trädgården, så passar altanvarianten bäst, då köper man bara baljan utan träet runt omkring, och bygger sedan in den själv om man önskar det. Ska man ställa den fristående så kan man med fördel köpa en tunna som är inbyggd i trä redan, och bara ställa den på plats. Man kan också tänka på storleken, köp inte ett för stort bad. Ju mindre tunnan är desto lättare och snabbare är den att hantera.
Hur lång livslängd har en badtunna?
Rätt skött, mer än 20 år!
Finns det något tillbehör jag absolut inte ska missa att köpa?
Ett lock är alltid skönt att ha, man slipper skräp och förhindrar att någon trillar ner i tunnan, särskilt om den är nedsänkt i en altan. Man behåller också värmen på ett annat sätt. En hatt till skorstenen kan också vara skönt att ha, då förhindrar man att få regn i kaminen.
Vilken är din drömtunna om du fick köpa en ny?
Jag har en badtunna som är nedsänkt i marken sedan 8 år tillbaks, som jag fortfarande är mycket nöjd med! Så jag har redan min drömtunna!

Stor massagevariation med Viskan Ekerö. Detta spabad har 6 platser varav en härlig liggdel och 2 hörnsäten med nackmassage. Ett av hörnsätena är dessutom utrustat med massage för underarmarna, vaderna och fötterna. Pris 134 900 kr, från Viskanspa.

Att bada utomhus är en upplevelse att dela med familj och vänner. Trädgård är en helt färdig badtunna – inklusive kamin, kaminskydd, rökrör och bottenventil – med träpanel runt om och klar att användas. Priset är 24 300 kr inklusive frakt, från sandstrombad.se.

TIPS – BADTUNNOR
Badtunnan skall stå på en plats där den är torr under. Lämpligt är trallgolv eller trädgårdsplattor. Insatsen skall stå i en riktig trätunna. Då blir badtunnan isolerad. Den blir även skyddad från fukt och markkyla, samt att råttor och annan ohyra inte bygger bo i tunnans underdel. En trätunna är dessutom vacker. Viktigt är att det enkelt går att bli av med allt vatten när den töms.
TIPS – UTOMHUSSPA
Sett ett stort och vackert utomhusspa som du gärna skulle vilja ha inomhus istället? De flesta spabad går att placera inomhus. Det är dock väldigt viktigt att det placeras i ett badrum med golvbrunn och god ventilation. Luftavfuktare är nödvändig. Golvet måste vara helt plant och bärkraftigt så det klarar tyngden från ett vattenfyllt spabad.

Bubbelbadkar Aqua 160 Duo från Hafa är ett smart badkar med plats för två. Slät elegant front i ett stycke. Finns i både vänster- och högerutförande och ger bra yta i ett badrum på liten yta. Baddjup 430 mm. Välj mellan olika paket, Base, Upgrade, Delux eller Premium. Pris från 18 880 kr hos bygghemma.se.

Wow vilket badkar! Chateau beige med äkta porslinsemalj och utsida av stål passar i de flesta badrum. Pris 40 765 kr hos Sekelskifte.

CHECKLISTA INNAN KÖP
1 Har badkaret en hög ljudnivå eller är den acceptabel?
2 Är karet tillräckligt djupt och stort?
3 Hur långt upp går vattennivån?
4 Är badkaret skönt att bada i?
5 Finns det massagefunktion?
6 Är massagefunktionen tillräckligt effektiv eller är den till och med för stark?
7 Går styrkan på massagefunktionen att reglera?
8 Är munstyckena placerade på ett bra sätt?
9 Kan du justera munstyckenas placering?
10Fungerar munstyckenas placering för alla i din familj?

Sotarns Badtunnors senaste tunna Royal har en vattenmantlad kamin som eldas utifrån och med en glasdörr för hög mysfaktor. Kaminen är givetvis väldigt effektiv och badtunnan blir snabbt varm. Plastinsatsen är tillverkad av vakuuminjicerad glasfiber för hög hållbarhet och enkel användning. Pris komplett med kamin, rökrör och avlopp, 34 000 kr hos badtunnor.se.

Utomhusspa för 4 personer. Tjockt akryl-material från Lucite, Balboa kontrollsystem, Balboa värmesystem, popup-högtalare med Bluetooth-anslutning mm. Lyfcos utomhusspa är anpassat för nordiskt klimat och är ett av marknadens bäst isolerade utespan. Pris 48 990 kr på outl1.se.

LÄS MER OM POOL LÄS MER OM VINKYLARE LÄS MER OM BELYSNING

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar