Vad ska man tänka på om man vill ha en bastu

I detta hemmaspa finns allt man behöver för att kunna slappna av och njuta hemma, bland annat en rejäl bastu med plats för många. Vi har pratat med Karl-Johan Tunlind, BastuKalle, som berättar vad man bör tänka på vad gäller val av modell och placering.
Vad ska man tänka på om man vill ha en bastu som ska kunna rymma många personer?
Oftast badar man inte så många personer i en privat bastu men det kan ändå vara skönt att ha en bastu som tillåter att man kan ligga raklång på lavarna. Vill man kunna utnyttja den nedre laven samtidigt som den övre bör den ha ett djup på över 60 cm.
Hur bör man tänka när det gäller placeringen av en ny bastu? Kan den byggas i vilket utrymme som helst?
Jag tycker att man ska tänka på att ett bastubad inbegriper både tid i bastun men även utanför för avkylning mellan sittningarna i bastun, så planera en lagom stor bastu och en lagom stor yta utanför.  Jag märker att många som flyttar upp bastun från källaren använder den mycket mer. En traditionell bastu ska ha ett våtsäkrat golv och gärna golvbrunn, annat som gör bastun till ett rum att längta till är att kombinera material såsom glas, trä och sten, det ger en lyxig känsla.
Det finns ju flera olika typer av bastu och aggregat, har du någon personlig favorit? Och vilken typ/modell skulle du rekommendera till den som ska bygga hemmaspa?
Jag älskar bastubad med hög luftfuktighet och ganska låg temperatur (60–65 grader) men man ska kunna kasta mycket vatten på dem som de ska förånga bra, därför blir aggregat med stora och heta stenmagasin mina favoriter, t ex Narvi steam Ready.

 

 

 

 

 

Med vänlig hälsning
BastuKalle

Karl-johan tunlind

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar