Varmare bad och sköna bubblor

spabad-trendgrau

Badkaret är den självklara mittpunkten i det extra lyxiga badrummet. Så underbart skönt att få krypa ner i ett skummande varmt bad och tända ljus längs kanterna efter en dag på jobbet. Det är riktig vardagslyx!

Många har tyvärr mycket stress i sitt vardagliga liv. Möjligheten att koppla av en stund då och då genom att sjunka ner i varmt vatten, med eller utan massage, kan vara ett sätt att klara av alla måsten och göra vardagen lite lättare. Det värmande vattnet, tillsammans med dämpad belysning och doftljus, blir en upplevelse för alla sinnen och känslan av välbefinnande och ro infinner sig i kroppen. Så ett badkar är en god investering som sätter guldkant på tillvaron.

Vilket badkar ska man välja?
Först måste man titta på vilken yta man har för ett badkar. Har man ett stort badrum så finns det vissa möjligheter medan ett mindre rum skapar andra möjligheter. Det finns något för alla! Sen måste man fundera på hur badkaret ska användas, är behovet eller önskan av att kunna få massage stort ska man givetvis välja ett massagebadkar eller kanske tycker man att ett vanligt klassiskt kar fungerar lika bra för att fylla behovet av avslappning och njutning. Finns det plats för större badkar så ger ju det möjligheten att bada tillsammans för både stora och små och det kan ju ge en annan dimension till badandet. Så det är bra att fundera igenom vad som är viktigast innan man bestämmer sig.  Oavsett val så är det en investering som kostar lite grann.

Klassiska badet
Det klassiska badkaret för en person finns i en mängd olika utföranden. Här i Västeuropa har traditionen varit liggbadkar medan det i öst har varit sittbadkar. Nu kan man välja vilket badkar som passar en själv bäst och de finns i alla dess former, som fyrkantiga, runda, ovala och så vidare. Vissa är tänkta att vara fristående en bit ut från väggen, andra är tänkta att ställas längst väggen och några ska byggas in. De vanligaste materialen för badkar är emalj och sanitetsakryl men de finns också i trä, marmor, koppar och betong.  Vad man än väljer för modell så behövs det tillflöde av kallt och varmt vatten och ett avlopp som vattnet kan rinna ut i. Den riktigt djärve och trendige placerar sitt badkar i något annat rum. Kanske i sovrummet eller ett rum med vacker utsikt?

Massagebadet
Massagebadkar, eller tidigare kallade bubbelbadkar, är kar med jetströmmar. Man kan ha luftmasssage, vattenmassage eller båda.  Vattenmassagen drivs av en pump som pumpar vatten genom riktbara massagemunstycken. Luftmassagen drivs av en kompressor som blåser in bubblor i vattnet genom hål i badkarets botten.
Massagebadkaren kan vara mer eller mindre exklusiva beroende på hur många finessser och funktioner de har. Det finns de med enkla bubbelfunktioner till de mer avancerade med olika massageprogram, inbyggd radio, belysning och självrengöring. Ju mer avancerat desto högre pris såklart. Man ska också betänka att ju fler tekniska finesser som finns ju större chans är att något går sönder. Så det är väldigt viktigt att köpa ett massagebadkar med hög kvalitet. Var även noga med att kontrollera ljudnivån. Man vill gärna ha största möjliga tystnad när man ska avnjuta sitt efterlängtade bad.
Även massagebadkaren finns i olika modeller, storlekar och former liksom det klassiska badkaret. Oftast är de tillverkade i sanitetsakryl men det finns även i andra material. Valet av ett massagebadkar bör inte främst baseras på vad man har plats med utan hur man ska använda det. Har man plats för ett standardbadkar har man plats för ett massagebadkar. Men kom ihåg att mäta dörröppningarna för att kunna bära in det. Det är också bra att ha plats framför badet så att man kan skjuta ut det om det behövs lagas eller underhållas, det tekniska sitter på baksidan.

Spabadet
Egentligen är inomhusspa en vidareutveckling av massagebadet med större kar och fler funktioner. De har ergonomsika sittplatser med speciella massagefunktioner och man får plats flera personer samtidigt. En riktig partymagnet! Många spabad har inbyggda ljus och ljudfunktioner som förhöjer stämningen. Den stora skillnade mot ett utomhusspa är egentligen vattentillförseln. I ett inomhusspa fyller du på och släpper ut vattnet varje gång man badar, mer likt ett massagebad på så sätt, istället för att låta vattnet vara kvar som i utomhusspa. Tänk på att ett fyllt spabad väger mycket så golvet där det ska stå klarar av tyngden.

 

duravit-shower-bath

Detta smarta dusch och badkar är designat av EOOS för Duravit. Ett bubbelbadkar med sittplats och praktisk öppningsbar dörr för att lätt kunna stiga in i badkaret. 170×75 cm, 63 812 kr.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar