Köpa badkar? Här får du både goda råd och köpinspiration.

Gjurmarmorsbadkaret Q159 från Svedbergs. Pris ca 18 500 kr.

Vid köp av badkar är det en del saker man bör tänka på för att i slutändan bli så nöjd som möjligt. Ska det vara ett stort eller litet kar? Är extrafunktioner intressanta? Vilka alternativ finns gällande material och utförande? Här får du både goda råd och lockande köpinspiration.
Visst kan det vara kul med ett badkar som sticker ut från mängden och skänker en ny dimension av kvalitet och elegans till badrummet? Det kan dock vara svårt att veta vilket man ska välja. Kök & BadExtra fick en pratstund med Henrik Ulin från Gamla Mejeriet i Värlinge för att bringa klarhet i saken.
Berätta lite om badkar i gjutjärn, koppar och trä…
Gjutjärnsbadkaret är klassikern med lejontassar alternativt på kjol. Våra gjutjärnskar gjuts i ett enda stycke och beläggs invändigt med torrglasemalj. De kan levereras blankpolerade på utsidan eller lackade i valfri kulör.
Karen i koppar och mässing är slagna ur plåt och kan formas i stort sett hur som helst. I och med att vi kan lägga olika behandlingar på både in- och utsidan blir valmöjligheterna näst intill oändliga. Ytorna kan även lämnas obehandlade så att de patineras med tiden, alternativt förseglas.
Träbadkaren för tankarna till så väl gamla tiders badtunnor som till moderna inredningar, och finns i former och utföranden för alla miljöer. De tillverkas av forna båtbyggare i Skottland av valfritt träslag och finish och upplevs väldigt mjuka och behagliga.
Finns det någon speciell anledning att välja det ena, andra, eller tredje alternativet beroende på yttre faktorer?
Det mest tidlösa alternativet är tveklöst gjutjärnsbadkar. Om man vill förnya sig kan man dessutom enkelt lackera om utsidan av karet.  Koppar- och mässingbadkar är det just nu mest populära alternativet. De är enkla att flytta på om man behöver komma åt brunnen under kjolen, och leder också värme så man slipper bli kall om ryggen och nacken när man hoppar i. Om man väljer en förseglad yta får man vara lite försiktig när man städar och byta ut tvättsvampen mot en mjuk trasa.  Träbadkaren är så sakteliga på uppgång. Liksom karen i mässing och koppar upplevs de varma och mjuka att kliva i. Det är snyggt att matcha träslaget på karet mot de träslag man har i övrig inredning. Den enda betänkligheten är att man, precis som i fall med förseglade metallytor, får välja mjuk rengöring före skrubb.
Hur underhåller man sitt träkar på bästa vis för att bibehålla struktur och funktion?
Själva träet utgörs av helt felfritt virke som ytbehandlas med minst 15 lager av tvåkomponentsytbehandling. Detta gör att man faktiskt inte behöver underhålla ett träkar på något speciellt vis. Det enda man ska tänka på är som sagt att använda en mjuk trasa och snälla rengöringsmedel. Om olyckan skulle vara framme och ett jack uppstår är det enkelt åtgärdat med lite epoxi.
Ser du några speciella badkarstrender för tillfället?
Det tveklöst mest populära alternativet just nu är metallbadkaren i koppar och mässing. Stora badkar är vad som efterfrågas just nu, vi säljer fler och fler tvåmeters-kar vilka många anpassar resten av badrummet utefter.
Till sist – vad är det viktigaste att tänka på då man ska välja badkar?
Ta tiden att utforska alternativen. Det finns hur mycket som helst att välja mellan så slå inte till på första bästa. Om man fastnar för ett speciellt alternativ så kolla gärna upp referenser, det finns en hel del kar som inte är så bra som de ger intryck av. Tänk på att det är en stor investering som man vill vara nöjd med resten av livet.

Vikbar badkarsvägg i två delar. En bra komplettering om du är ute efter en kombinerad dusch- och badkarslösning. Denna modell heter Skagen Dubbel, kommer från Macro och kostar ca 2800 kr.

Träbadkaret Stirling från Gamla Mejeriet i Värlinge. Pris ca 56 000 kr.

Vackra badkarsmodellen LaBelle från Villeroy & Boch – för dig som vill ha ett annorlunda men ändå elegant badkar. Pris ca 25 000 kr.

Azora är namnet på detta snygga badkar i modernt utförande från Skånska Byggvaror. Pris ca 7500 kr.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar