Kakeltrender när gränserna börjar suddas ut

Kakeltrender
Kakeltrender – Golvabia presenterar designern Fransisco Segarras serie Artisan. En klinker med vintagelook och vackert mönster i härlig blå ton. Plattan kommer i ett samansatt mönster som du sedan fogar springorna på. Snyggt som både kökskakel och som klinkers på golvet, 722 kr/kvm.

Gränserna börjar suddas när kakel och klinker får utseendet av en orientalisk matta eller ett vackert slitet plankgolv. Sätt stora plattor på väggar och golv med minimala fogar för att skapa ett personligt och estetiskt hem. Lek med mönstrade hexagoner för att skapa ditt eget mönster och låt tre dimensionella plattor pryda din vägg på ett oväntat sätt.

 

Kakel och klinker är ju inget man byter var och varannat år för att hänga med i de olika inredningstrenderna. Även om kakeltrenderna, helt naturligt, är något trögare än de andra trenderna inom inredning. En del av det som styr kakel – och klinkertrenden just nu är tekniken som går framåt i tillverknings processen och det gör att producenterna får nya möjligheter som att maxa plattornas storlek eller att imitera andra material som trä, textil och metall. Det är genialiskt då man behåller de fantastiska egenskaperna hos keramiska plattan såsom lättskött, underhållsfritt och slitstarkt men ändå ger uttryck för något annat. Det finns ett otroligt utbud av klinker och kakel på marknaden just nu och det kommer inte minska utan tvärtom. Vi kan se kakel från hela världen i våra butiker men det som dominerar är kanske ändå världsledande Italien med sina vackra designade kvalitetsplattor. Men vi hittar även plattor från Spanien, Portugal och Marocko och såklart Skandinavien.

Färg och struktur med kakeltrender

Grönt är skönt! Det har vi väl alla hört och grönt är en färg som kommer och går i inredningssammanhang. Just nu är den mäkta populär inom heminredning och manar oss att ha gröna stora växter och gröna accessoarer i våra hem. Tycker man att grönt är en färg som man kan tänka sig leva med ett tag så finns det mängder vackra gröna nyanser på kakel, från pudrig pastell till riktigt gräsgrön. Vill man vara riktigt djärv finns det mönstrade plattor med stora gröna palmblad och tropiska blommor. Tillsammans med varma toner som terrakotta, sand och rost på plattorna skapar man en ombonad skön känsla i sitt hem. Vill man vara lite i framkant så kan man haka på trenden som leker med 70-talet där brunt, rosa, grönt, och gult blandas hej vilt. Kakelplattorna ska då gärna vara glaserade så det verkligen sprakar av färg.

Mest tongivande är de stora plattorna i vit marmor

Marmorn har genom tiderna smyckat hus världen över och alltid varit ett uttryck för lyx. Men marmorn som material är poröst och många gånger opraktiskt då det lätt skadas och får fläckar. Därför är keramiska marmorimitationer en het trend och ett välkommet tillskott i kakel- och klinkerutbudet. Mest tongivande är de stora plattorna i vit marmor men även den gröna kommer starkt. Metall är ett annat material som också efterliknas. Här finns stora plattor i olika nyanser som rost, silver och koppar som kan klä både golv och väggar. Här kan man gotta sig i den stilrena industriella känslan som också gärna ska ha element betongkänsla. Gillar man inte detta och vill ha det mer ombonat så är fortfarande lantligt och lite nött inne. Vackra glaserade kakelplattor med en ”vintage look” med mönster och färger i ljusa toner tillsammans med klinker som ser ut som ett gammalt plankgolv skapar den rätta lantliga känslan.

Struktur och former

Det var längesedan plattorna bara var kvadratiska och släta. Nu experimenteras det med både strukturer och format. Med den klassiska hexagonen kan man på ett lekfullt sätt skapa oanade mönster beroende på hur man lägger plattan och med långsmala plattor skapas tidlösa vackra fiskbens- eller chevronmönster.

Kakeltrender med nytt och fräckt

Något som känns riktigt nytt och roligt är 3D-trenden för väggkakel. Här leker man med plattor som sticker ut från väggen som skapar skulpturala former. Det är ett spännande sätt att göra en fondvägg i vardagsrummet eller hallen och som med rätt belysning kan ge vackra skuggeffekter. Tänk att ha något som ser ut som en matta men egentligen är klinkergolv! Det här är en stark trend som syns på de framstående mässorna runt om i Europa. Här hämtar man inspiration från allt ifrån orientaliska mattor till nålfiltsmattor. Den textila strukturen och mönster är viktiga komponenter på dessa nya fräcka klinkers som passar både för golv och vägg. Tänk en vacker persisk Kelimmatta i sovrummet eller varför inte i badrummet och som inte samlar damm.

Vad är skillnaden?

Kakel är keramikplattor tillverkade av lergods som alltid är glaserade och bränns vid relaitivt låg temperatur. Plattorna är porösa och det innebär att de har hög vattenabsorption som gör att de kan ta upp cirka 10 till 20 procent vatten. Ju högre vattenabsorption desto sämre är motståndskaraften mot nötning, kemikalier och frost. Kakel finns i begränsade storlekar och passar bäst för väggar.

Klinker är grovkeramik, det vill säga tillverkade av stengods. Detta innebär att de är hårdare än kakel och har en lägre vattenabsorption och brukar ligga på 0 till cirka 6 procent. Det gör att den är slittålig och passar därför både på golv och vägg. Klinker brukar ha ett PEI värde som fastställer ytans hårdhet. Ju högre värde desto hårdare är ytan. Klinker passar bra där det är lätt gångtrafik som i badrummet eller sovrummet, den är motståndskraftig mot kemikalier men inte frosttålig.

Granitkeramik finns både glaserad och oglaserad

Granitkeramik är av hårdaste kvalitet och kan även kallas porslinplatta. Dessa plattor har mycket låg vattenabsorption, 0 till 0,5 procent, alltså nästa ingen alls. Därför är de mycket tåliga mot nötning och passar bra till offentliga miljöer men även i hallen eller köket. Granitkeramik finns både glaserad och oglaserad och är tålig för frost. Passar utmärkt både för golv, terass och vägg.

Sjösten är inget keramiskt material utan marmor som har tumlats i sand för att få önskad ytstruktur. De större formaten tumlas oftast inte utan bearbetas mekaniskt för att få det rustika och kantstötta utseendet.

Travertin, kalksten och granit

Natursten är vad det låter som, en platta av sten skuren från äkta stenblock från marmor, Travertin, kalksten och granit. Den hårdaste och tåligaste naturstenen är granit och den mjukaste och mest ömtåliga är kalkstenen.

Glasplattor är som namnet antyder gjorda av glas som antingen är genomfärgat med pigment eller transparent med en fastlimmad färgad baksida. Glasplattor passar bäst på väggar då de kan bli mycket hala om det kommer vatten på dem. Använder man mosaik så funkar det att lägga i badrummet då de många fogarna minskar halkrisken.

Mosaik är små plattor, cirka 15 till 100 mm, av keramik, glas eller sjösten och sitter på ark av glasfiber eller papper.

 


Serie U från Bricmate har tidigare bestått av mosaiker i polerad marmor, men nu finns det populära hexagon-formatet i en större storlek (100×100 mm) med slipad yta i Carrara samt en ny polerad grön färg, Green Marble Polished. Grön marmor finns i storlekarna hexagon 30×30 mm och Hexagon Large 100×100 mm. Pris mellan 2 195 kr/kvm och 2 995 kr/kvm beroende på storlek.

 


Dekorsten (Skiffer) är en bergart som har varit utsatt för mycket lite omvandling, eller ingen alls, och behållit sin ursprungliga färg och form. Ej lämplig utomhus eller i våtzon 1. Rek pris 895 kr/kvm, från Bricmate.

 


Tratti av Inga Sempé för italienska Mutina. Serien består av 3 basfärger; vitt, beige och grått och därtill 8 olika mönster. Serien kompletteras av 3 mixar i olika nyanser där mönstrade plattor blandas till en subtilt levande enhet. Tratti Mix Scuro, 2 115 kr/kvm.

 

Text Kisse Lindén

LÄS MER OM SPABAD
LÄS MER OM TRÄGOLV
LÄS MER OM KÖKSRENOVERING

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar