Kakel förnyar badrummet olika storlekar och vackra dekorer

Den vackra platta från Marrakech Design livar upp totalt i rummet heter Mormors Kök och kostar 995 kr/kvm.

Varje höst anordnas en stor keramik- och badrumsmässa i Cersaie, Bologna. På mässan samlas Europas största kakelproducenter för att ställa ut sina nyheter. I årets upplaga stack en rad olika kakeltrender ut som vi kommer se mer av under nästkommande år. Happy Homes trendspan från mässan mynnade ut i en del observationer där vi har valt ut och sammanfattat några av dem.
Stora plattor
En tydlig trend på uppgång är att kakelplattornas storlek blir allt större och större. Plattor i formatet 60×60 cm och uppåt, både på väggar och på golv.
Mer mönster och strukturer
Under de senaste åren har det digitala trycket utvecklats och nu utnyttjas tekniken till max för att skapa en vacker dekor på kakelplattorna. Det syns en hel del träimitation på klinkerplattor som är på väg att slå igenom ordentligt. De färgstarka marockanska mönstren behåller sin popularitet, samtidigt som en mer diskret och ljusare färgskala kliver in på marknaden. Plattor med dekorativa inslag är en annan stor nyhet. Mönstret kan bestå av exempelvis bokstäver, text, geometriska former eller av vackra spetskonturer. Det digitala trycket bidrar även till möjligheten att trycka rent figurativa mönster på kakel. Kakelplattorna kan då fungera som tavlor eller som ett dekorativt inslag direkt på väggen.
Större urval av färger
Under ett flertal år har den minimalistiska stilen dominerat kakelmarknaden.  Stilen karakteriseras av vita plattor med en jämn färgfilm. Men den vita färgen får nu konkurrens av andra baskulörer så som grått, beige och brunt. Ytan är dessutom inte längre jämn utan har fått ett vackert melerat mönster. De gråa kakelplattorna med en färgskiftning som påminner om betong passar perfekt i den rådande industritrenden.
Det finns även en tydlig dragning åt en mer rustik kakeltrend som bidrar till att allt fler plattor får varma, jordnära färgtoner. Terrakottanyanser och tegelfärger blir återigen kulörer att räkna med. Pastellfärgerna, som sedan en tid tillbaka har varit populära inom heminredningen, blir allt mer efterfrågade som kulörer på kakelplattor.
Skulpturala ytor
Det vanligaste sättet att skapa en mönstrad yta är att trycka en dekorativ dekor på kaklet. Men på mässan visades det upp en rad olika plattor med skulpturala former på själva ytan som skapade ett vackert mönsterspel med hjälp av ljus och skugga. Den skulpturala formen kunde till exempel bestå av ett mjukt böljande vågmönster eller fyrkantiga formationer i olika nivåer. Den här typen av plattor passar perfekt som en dekorativ fondvägg, kanske i ett kök eller i ett badrum.
Kvadraten får konkurrens
En annan tydlig trend är det växande utbudet av nya former på själva kaklet. Det traditionella kvadratiska och rektangulära formatet får allt större konkurrens av andra former, inte minst från hexagonen. Mässan presenterade en uppsjö hexagoner i olika storlekar, färger och vackra dekorer. Hexagonen kommer inte överta förstaplatsen från kvadraten, men den kommer finnas tillgänglig som ett alternativt och dekorativt inslag på väggar eller golv.

Blanda olika plattor och skapa härligt levande mönster i köket med plattorna Off the wall från House Of Rym. Pris per kvm beroende på mönster från 1 075 kr. Patchwork mix kostar 1 250 kr. I butiken på Hornsgatan säljs plattorna för 100 kr/styck.

Förnya köket med kakel i trendigt marrakechmönster? Arte skapar liv i rummet och fungerar utmärkt både på vägg och golv. Här i modellerna Deco och Deco bård från Golvabia. Pris 475 kr/kvm.

Denna blåmönstrade kakelplatta gör köket till en fransk oas. Den böljande modellen Azzahra Hiver är 20×20 cm och kostar 1 725 kr/kvm hos Aqua Royal.

En grå och stilren silhuett får du med plattan Metallica från Konradssons Kakel. Pris för Metallica inox lappato 60×60 cm, 1 295 kr/kvm.

Classico från Golvabia är en tidlös serie som aldrig blir omodern. De blanka plattorna har mönster inspirerade av marmor, travertin och andra stenar som används i den klassiska byggnadskonsten. Classico Travertine Blank, pris 421 kr/kvm.

Mönster som är reliefpräglat ned i kakelplattan kommer som en vinternyhet hos Kakelspecialisten. Det diskreta mönstret heter Sweet Revolution och har genomgående samma färg där själva reliefen som står för effekten. Pris ca 806 kr/kvm.

Denna blåmönstrade kakelplatta gör köket till en fransk oas. Den böljande modellen Azzahra Hiver är 20×20 cm och kostar 1725 kr/kvm hos Aqua Royal.

Kicki Lekström från Aqua Royal med tips och råd inför valet av olika plattor.
Något nytt på kakelmarknaden just nu?
Fortsatt stora plattor, mosaik och mönstrade golv och färg i 60-70-tal.
Dina bästa tips för val av kakel?
Välj kakel efter hur det passar i ditt hus, och utgå naturligtvis färg och form som du själv gillar.
Hur vet man vad som passar ens kök eller badrum bäst?
Hittar man inget i det stora utbud som finns är det bästa att besöka Aqua Royals lilla butik. Vi har kakel och klinkers i både gammaldags och modern stil. Och duktig personal som ledsagar dig!
Vad skiljer egentligen ett dyrt kakel från ett billigt?
Som i all inredning och även i mode. Du får vad du betalar för – kvalitet och design. Men allt behöver inte vara dyrt, oftast kan man göra en kombination till exempel med ett lite billigare kakel och ett dyrare golv.
Någon favoritvariant i ert sortiment just nu?
Min absoluta favorit är Made a mano, helt fantastiska kakel och klinkers i lavasten från Sicilien.

Made a mano, klinkers i lavasten från Sicilien.

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar