Bastu med elektriskt aggregat är enkel och smidig uppvärmning

En riktigt lyxig bastu är en av de moderna modellerna från Arjan Sauna. Pris nyckelfärdig med inredning, isolering, ytbehandling, uppvärmning och
inbyggd belysning från 209 000 kr.

HETARE HÖST I BASTUN
Intresset för bastande av olika slag samt personifierade basturum blir starkare och starkare och nu i höst är det extra stor anledning att skapa din egen plats för avkoppling.

BadExtra har talat med Diva Vagerstam från bastubutiken.se för att ge er bättre inblick i bastuns heta värld.
Vilka bastutyper finns det att välja bland?
En bastu med elektriskt aggregat är enkel och smidig. Tryck på en knapp och bastun är varm inom 30–45 min. Detta är den vanligaste bastuformen. Vill man ha mer ånga i bastun så kastar man vatten på stenarna. Här kan man ha allt från 50–90 grader, beroende på hur fuktigt man vill ha. Något man kan ha i åtanke vid köp av aggregat är stenmängden – ju mer sten desto mer ånga. En combi-elektrisk bastu är lika lättskött som en vanligt elektrisk, men aggregatet har en inbyggd vattenbehållare som stänker vatten på stenarna med jämna mellanrum, som tillför en fuktig och behaglig bastumiljö. Här håller man sig till cirka 60–70 grader och mycket fukt. Med en vedeldad bastuugn med aggregat får du enligt de flesta den bästa bastuupplevelsen.
Dock behövs lite engagemang med eldning. Det är riktigt mysigt att sitta och titta på elden genom glasluckan, höra den spraka och peta in någon pinne. Fördelen med vedugn är att det oftast är större stenmagasin. Sten tillför bättre ångkapacitet.
Med en infrabastu värms underhudsvävnaden upp av osynliga infraröda ljusvågor, inte av lufttemperaturen. Temperaturen i basturummet är inte mer än 40–60 grader – jämfört med 75–120 grader i vanlig bastu. Tack vare den svalare lufttemperaturen passar infraröd bastu personer som inte tål den höga temperaturen i vanlig bastu. Det är som värme från solnedgången en vacker sommarkväll. Värmestrålningen är helt ofarlig, utan någon som helst radioaktivitet och olikt traditionell finsk bastu badar man i endast en omgång, som varar högst i 30 minuter. Bad i infraröd bastu rekommenderas som en kur två till tre gånger per vecka under en månad. Infraröd bastu gör dig inte trött eller sömnig och kan därför även rekommenderas på morgonen.
På vilket sätt är bastubad bra för hälsan?
Det finns flertalet fördelar, men för att nämna några så höjs hudens temperatur och då dör de flesta sjukdomsorsakande mikrober och hudens porer vidgas, vilket gör att den varma ångan kan rengöra huden på djupet. För att få ut ännu mer av det goda, kan man slå sig lätt med en basturuska medan man sitter på bastulaven. Detta fungerar som massage och förbättrar den ytliga blodcirkulationen, rengör huden och stimulerar svettning. Det förbättrar även hudens immunförsvar.
Färsk eller djupfryst björkruska har föryngrande effekt på huden, den lindrar muskel- och ledvärk och hjälper att bekämpa lättare hudinfektioner. Växlande varmt och kallt gör att blodkärlen i huden vidgar sig och drar ihop sig och på detta sätt hjälper bastun att träna både blodkärlen och hjärtmuskeln. Pulsen bör dock inte öka och bli högre än 10–110 slag per minut. Måttfullt bastande är bra för hälsan om man inte har några allvarligare hjärtfel eller utvecklad hjärtsvikt. Varm luft rengör även de övre luftvägarna från mikroorganismer och förbättrar blodtillförseln till luftvägarna.
Vilka tillbehör skulle du rekommendera?
Bastudoft med eukalyptus som friar luftvägarna. Basturuska för olika hälsogörande effekter, termometer/hygrometer för att ha koll på temperatur och fuktighet. Jag rekommenderar även lavskyddsolja för att hålla lavarna rena, fräscha och hållbara. Även lavdukar är bra, istället för att sitta med rumpan bar.
Dina tips för ett behagligare bastubad?
Trenden går mot att folk vill ha en allt fuktigare bastu i stället för en riktigt torr men det bästa är att var och en får prova sig fram. Det finns inga givna regler gällande temperatur och luftfuktighet. Till vanligheten hör att man har från 55–75 grader i kombination med en luftfuktighet på omkring 30 procent. I den finska bastutraditionen ingår dessutom risbastu, det vill säga att man slår på kroppen med björkruskor i syfte att massera huden. Avslutningsvis kyls kroppen av med en dusch och för den djärve finns alternativet att hoppa i isvak eller rent av att rulla sig i snön.

 

Skånska Byggvaror breddade nyligen sitt sortiment med kompletta basturum och byggsatser för skapandet av din alldeles unika bastu. Det kompletta basturummet Blaze är unikt och går endast att beställa från Skånska Byggvaror och är skapad genom samarbete med Tylö. Basturummen kostar från 34 995 till 49 995 kr.

För dig som vill ha en färdig lösning är den färdigmonterade och kompletta bastun ett bra alternativ. Från Enkelrum finns modeller där allt från panel och lavar till aggregat, belysning och extra isolering ingår. Pris 59 450 kr.

Den rejäla vedeldade bastutunnan i värmebehandlad furu från Bastukalle rymmer 4 personer och det finns även ett praktiskt omklädningsrum. Pris 45 900 kr.

Bastuanden Elli i täljsten kan du exempelvis lägga på stenarna i bastuaggregatet både för sällskap och dekoration. Pris 105 kr hos Bastuspecialisten.

Med en bastulavduk från Rento sitter du skönare och behagligare och den torkar snabbt efter användandet. Pris 79 kr hos bastubutiken.se.

Njut i den oerhört friskgörande infraröda bastun i hemlock-trä från Luxway. Modellen Apollon Tourmaline har lägre energiförbrukning då den innehåller stenar av tourmaline som skapar högre effekt av de infraröda värmevågorna. Tar endast 1 timme att installera. Pris 13 995 kr.

INFO: Bastuspecialisten

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar