Byggkeramikrådet svarar på frågor om badrum och kök

ByggkeramikrådetByggkeramikrådet informerar om ordning och reda uppifrån och ner! De svensktillverkade transparenta lådorna Smartstore Classic placeras enkelt på väggfasta skenor. Pris Smartstore Wall startset ca 350 kr, lådor från 25 kr. Från Orthex Group.

3 SNABBA FRÅGOR TILL BYGGKERAMIKRÅDET

Pia Dahl är marknadsansvarig på Byggkeramikrådet och hjälper oss med viktiga svar.

Är det ett lagkrav att man måste följa branschreglerna?

Lagkravet finns i Boverkets Byggregler, BBR och där står att golv och väggar som kommer att utsättas för vatten av olika slag ska ha vattentäta skikt. Följer man Byggkeramikrådets Branschregler, BBV, så uppfylls lagkravet och mer därtill eftersom det här också finns krav på arbetets utförande och godkända tätskiktssystem. För att reglerna ska gälla måste det avtalas mellan beställare och entreprenör. Anlitar man en behörig entreprenör enligt BBV så följer han/hon reglerna.

Vad bör man tänka på när man anlitar och skriver avtal med en entreprenör?

Det är alltid bra att upprätta ett skriftligt avtal där man varit så detaljerad som möjligt. Vi tolkar saker olika så missförstånd kan lätt uppstå. Som grund är det bra att använda Hantverkarformuläret som ges ut av Konsumentverket, där finns det viktigaste och finstilta med men komplettera gärna och skriv ner det ni kommit överens om muntligt. Vanliga missförstånd kan då undvikas som t ex placering av duschväggar, nyans på fogen eller speciella önskemål om kakelsättningen. Vid avtal mellan entreprenör och enskild konsument är det alltid konsumenttjänstlagen och allmänna bestämmelser på hantverkarformuläret som gäller.

Måste man ha tätskikt i tvättstuga?

I tvättstuga ska det vara tätskikt på golvet som ska vikas upp ca 50 mm på väggen. På väggarna behövs däremot inget tätskikt. Ligger tvättstugan i en källare i ett äldre hus med risk för inträngande markfukt kan man behöva göra avsteg från reglerna men det bör då diskuteras med en fackman så att hänsyn tas till hela konstruktionen.

LÄS MER OM TVÄTTSTUGOR
LÄS MER OM VÄRME
LÄS MER OM UTEPLATSER

Text: Scharlotte Peppare

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar