Ordning och reda i tvättstugan

5svedbergs-tvatttorkmiljo

Väggskåp Forma från 1 548 kr och högskåp Forma från 3 055 kr.

Det är kanske inte det allra roligaste att ta hand om smutsiga kläder eller hänga upp de rena men det är något som tillhör vardagens bestyr för de flesta. För att göra det lite roligare så kan man se till att tvättstugan är ett trevligt och praktiskt rum att vara i och som gör arbetet smidigt och lätt.

Håll ordning i tvättstugan
En viktig faktor för att tvätten inte ska bli en alltför tung börda att axla är att ha ordning i tvättstugan. Ligger det smutskläder i en hög på golvet och rena ovikta kläder i en annan hög så är det nog lätt att tvättstugan blir ett tråkigt ställe att vara på. Här gäller det att planera ytorna och förvaringen så det är lätt att hålla rent och skapa ordning utan något större besvär. Det spelar ingen roll om tvättstugan är minimal eller stor, om man är många personer i hushållet eller bara en, samma princip gäller.

Optimera utrymmet
Vad man behöver i en tvättstuga, förutom tvättmaskin och eventuellt torktumlare, är ytor, förvaring och torkmöjligheter så det gäller att planera inredningen för det är ju en hel del som ska få plats. En bra början är ju att fundera på vilka maskiner man har behov av. Behöver man både tvättmaskin och torktumlare eller räcker det med en tvättmaskin och ett bra system för att hänga tvätten? Kanske tycker man att en maskin med kombinerad tvätt och torktumlare är en bra lösning? Har man ont om plats så är en toppmatad maskin som är smal och öppnas upptill ett bra alternativ och som när den är stängd är en bra yta för att exempelvis vika tvätten på. Glöm inte att titta på el- och vattenförbrukning, det ska vara minst klass A+ och vilken ljudnivå maskinen har. Som jämförelse med ljud i vår vardag så är ljudnivån för en humlas surrande 15 dB(A) och från en lastbil 90 dB(A).

I en rymlig tvättstuga kan man få plats med att både sortera, hantera och förvara kläder, handdukar och lakan. Praktiska förvaringar är ett måste. Smutstvätten ska lätt kunna läggas i en behållare i väntan på tvätt. Det är bra att ha flera behållare där tvätten kan sorteras efter exempelvis ljus eller mörk tvätt, eller efter vilken typ av tvätt och gradantal. Det gör det lätt för vem som helst i familjen att sätta på en tvätt när det behövs.

När maskinen är klar så är det dags att hänga tvätten. Vissa saker kör man kanske i torktumlaren, om man har en sådan, andra hänger man upp för att torka. Här måste man vara lite fiffig men det finns bra hyllsystem som har bra torkställ och som ger mycket plats för att hänga tvätt. Man kan också utnyttja taket med en torkställning som kan hissas upp och ner på ett lätt sätt.

När väl tvätten är torkad så ska den vikas och läggas in i sina lådor eller hängas in i garderoben. Då är det skönt att ha en fri yta utan en massa onödiga pryttlar som står i vägen. Arbetsbänken bör vara i en bekväm arbetshöjd när man står upp.

Skönast är att få undan tvätten direkt när man är klar med den. Ett system med utdragbara backar i ett skåp, en för varje familjemedlem, där man lägger den rena tvätten är smidigt och smart. Så kan var och en hämta den när det passar.

Lite färg är aldrig fel
Sätt gärna lite färg på väggarna i din tvättstuga. Det är härligt att komma in i ett solgult rum eller ett skönt grönt. Våga prova och skapa en god känsla i rummet. Oftast har man skåpluckor som täcker större delen av väggarna och väljer man en neutral kulör på dessa så kan man ta i lite med färg på väggen. Blir det fel kan man ju alltid måla om.

Några snabba tips för att hålla ordning.

1. Rensa bort allt som inte behöver vara i tvättstugan
2. Skapa plats för tvättsortering med minst tre eller fyra behållare. Dela upp dem i den sorts tvätt som tvättas mest och märk dem så det blir tydligt var man ska lägga sina smutsiga kläder.
3. Vill man undvika högar av smutstvätt i sovrummen så kan det vara smart att ha en tvättkorg i varje sovrum.
4. Ha en korg för udda strumpor så brukar parterna hitta varandra så småningom.
5. Utnyttja väggar och tak för anordningar för att hänga tvätten.
6. Dölj tvättmaskinen med ett draperi eller skjutdörrar för ett stilrenare uttryck.
7. Glöm inte att utnyttja baksidan av dörren! Det finns krokar, fickor av tyg och behållare att hänga på dörren.
8. Se till att ha bra belysning i rummet.

Asko-tvattstuga

Ett komplett Asko klädvårdskoncept gör både tvätt- och torkningsprocessen enklare och kan hantera många fler typer av tvätt och med ett trevligare resultat. Med Hidden Helpers får du ut mesta möjliga av ditt tvättrum – oavsett storlek. Pris på förfrågan.

2ballingslovs-badrums-forvaring

Arkitekt Jonas Lindvall har skapat skåpet Pandora för Ballingslöv. Pandora kräver sin plats men ger mycket tillbaka, från 14 396.

12Alice-tvatt

Innovativa lösningar som tvättpelare, städskåp och integrerad tvättkorg gör det enklare att hantera tvätten. Integrerad tvättkorg, pris på förfrågan hos Vedum.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar