Badrumsventilation – se till att ha friska fläktar i badrummet

Nya tider nya vanor. Fler tillbringar mer tid i hemmet och man duschar och badar oftare än förr. Detta ställer allt större krav på god ventilation i våra bostäder. I badrummet är det speciellt viktigt där fuktig luft samlas och som snabbt måste bytas mot frisk och fräsch luft.

Text: Kisse Lindén

När det tar lång tid innan imman försvinner från spegeln eller innan odören försvunnit efter toalettbesöket så är det dags att se över sin badrumsventilation. När man stiger in i ett badrum ska luften vara fräsch och det får inte kännas instängt och unket.

Fritt drag

Luft från resten av huset måste komma in i badrummet, antingen genom en springa under dörren eller genom en lågt monterad ventil, ett så kallat överluftsdon. Då kommer frisk luft underifrån och gammal fuktig luft trycks ut genom en annan ventil som är monterad i taket eller högt upp på väggen. Den ventilen leder den gamla luften ut från huset genom taket eller väggen. Är det för dåligt drag så kan det behövas en mekanisk fläkt som hjälper till att dra ut den fuktiga luften. Bästa placering för en sådan fläkt är i taket så nära duschen som möjligt. Har den en fuktsensor så går fläkten på så fort man duschar och då behöver man inte vara orolig att den fuktiga luften stannar kvar. Man kan även sätta på fläkten manuellt med en brytare som sitter där man tänder lampan. Det kan ju vara praktiskt om man vill få bort dålig odör snabbt. Dagens moderna fläktar är ofta tysta och effektiva så man behöver inte vara orolig för att fläkten ska vara störande. Vill man ha det helt tyst så kan fläkten monteras i ventilationsröret, en bit in.

Att tänka på för bästa ventilation

Tänk på att luften måste kunna cirkulera fritt från de så kallade rena rummen som vardagsrum och sovrum till de rum där fläktar eller frånluftsdon är monterade. Planera ventilationen noga i hela huset så flödet blir bra överallt för när man installerar fläktar och ventiler bör man tänka på byggnaden som en helhet. Se till att hela huset ventileras och inte bara duschen.

Fläktar ska placeras så nära källan till föroreningen som möjligt så att den smutsiga luften ventileras ut utan att passera några andra rum. All luft du drar ut med fläktar måste ersättas via ventiler med frisk luft utifrån. Tilluftsventilerna placeras högt upp på väggen, gärna ovanför ett fönster då den stigande varma luftströmmen från ett element minimerar risken för kalldrag i rummet.

Att sätta in en fläkt i sitt badrum är en liten investering som gör stor nytta inte bara för badrummet utan för hela huset och de som bor där!

Testa ventilationen!

Om man har någon typ av mekanisk ventilation i sina frånluftsventiler så kan man göra ett enkelt test med ett papper som man för upp mot ventilen. Det ska vara så mycket sug att ett hushållspapper sugs fast och ett vanligt A4-ark nästan fastnar. Mekaniska frånluftsventiler har man i badrum, kök, tvättstuga och andra ekonomiutrymmen. Det räcker med att hålla handen framför tilluftsventilerna och känna att det blåser in luft.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar