Badrumsporslin – välj rätt

Sidsid

Ny exklusiva modell av badkar i mässing från Sidsid. Bränd i elden för att få fram denna vackra patina på utsidan och med en polerad insida samt detaljer. Utsmyckade med handdukshållare på ena sidan samt ringar på gavlarna. Fristående på lejontassar. Kanterna mjukt avrundade samt formade för en god sittkomfort i båda ändarna, 29 500 kr.

Numera kan du få ditt badrumsporslin i ett otal former, färger och material. Sätt din personliga prägel, matcha färgen på väggarna eller avvik med en dramatisk kontrast. Men ett badrum bör även vara lika funktionellt som estetiskt tilltalande. Låt oss lotsa sig rätt i djungeln av badrumsporslin

Innan du väljer nytt badrumsporslin så tänk noga igenom vilka krav du har på toalett, handfat och badkar. Hur stort utrymme har du? Föredrar du gott om förvaring framför exempelvis ett badkar eller dubbla handfat? Är det viktigast att badrummet är lättstädat eller att det är estetiskt tilltalande? Är du beredd att ändra på vattendragning och avloppsinstallation? Vilken färg vill du ha? Gör även en budget så du vet hur mycket ditt nya porslin får kosta.

Inte bara porslin

Numera kallar man oftast sanitetsporslin för sanitetsgods eftersom finns många material att välja mellan. Du kan till exempel få ditt tvättställ i marmor, marmorkross, komposit, emaljerad plåt, koppar, mässing, trä eller plast. Badkar förekommer oftast i emaljerad, brännlackerad plåt eller plast. Men det finns även badkar i gjutmarmor, koppar, mässing, rostfritt och trä. Toalettstolar är oftast tillverkade i porslin då det är mycket tåligt men de finns även i plåt.

Badkar

Badat i badkar har man gjort under flera tusen år. Men under 70-talet ersattes badkaren ofta av en dusch. Nu gör badkaret come-back, mest för dess rogivande effekt.

Ett standardbadkar är 160 centimeter långt, 70 centimeter brett och 50 centimeter högt, men det finns såklart även längre, kortare, bredare och smalare modeller. Numera kan du välja mellan ett otal former och storlekar. Fristående, hörnplacerade och inbyggda, med eller utan bubblor. De flesta badkar har löstagbara fronter, så att du lätt kan göra rent under karet. Ett inkaklat badkar är enkelt att hålla rent och ger en exklusiv känsla.

Tänk på att badkaret inte ska vara allt för dominerande i badrummet. Har du snedtak så se till att man inte kan slå i huvudet när man går i och ur karet. I ett litet badrum kan ett sittbadkar vara en bra lösning. Det är bara runt en meter långt, men lite högre än standardmodellen. Provsitt badkaret innan du väljer modell. Se till att armar och ben får plats och att du sitter bekvämt. Om du även vill kunna duscha i badkaret så se till så att det finns en utformad duschyta i karet. Du kan även komplettera med en vikbar badkarsvägg i glas.

I ett bubbelbadkar pumpas vattnet runt i cirklande rörelser. Det finns både bottenmonterade luftsystem och anatomiskt placerade, riktningsbara massagejets att välja mellan. Bubblor och vattnets pulsering styr du enkelt med ett reglage som sitter på badkarskanten. Motorn och alla ledningar är placerade under karet. Se till att karet är utrustat med en bubbelspärr, så att inte motorn går att starta om det är för lite vatten i karet. Om vatten finns kvar i systemet finns risk för bakterietillväxt och dålig lukt. Luftsystem bör ha en automatisk torrblåsningsfunktion och massagesystem bör vara självdränerande. Kontrollera även ljudnivån på ditt kar. Tänk på att ett bubbelbadkar väger cirka 50 kilo eller mer så badrumsgolvet måste tåla denna belastning. Karet måste installeras av en behörig elektriker och ska det byggas in måste det kunna lyftas ut när motorn ska servas.

Om ditt badkar är gammalt och slitet kan det förses med få en speciell emaljliknande färg. Du kan antingen anlita en firma som utför behandlingen eller göra den själv.

Tvättställ

Ett tvättställ bör vara så stort att du kan tvätta mer än bara händerna i det. Ett rektangulärt handfat upplevs ofta som större och bredare än ett rundat.

Ett fristående tvättställ är klassiskt. Du kan dölja vattenlåset med en porslinspelare, vilket gör att det känns mer elegant. Vägghängda handfat ger ett stilrent intryck. Tänk på att de måste monteras stabilt så de håller för tyngden när de fylls med vatten. Med ett infällt handfat eller ett bänktvättställ kan du få bra avställningsytor. Ett infällt handfat byggs in i en kommod eller ställs på kommoden eller bänkskivan. Tänk på att de infällda handfaten endast passar till vissa typer av kommoder och att skarven mellan handfat och bänkyta kan vara svår att hålla ren. Ett ovanpåliggande handfat kan monteras på en valfri bänkskiva, var som helst i badrummet. Det är enkelt att montera och att byta ut vid behov.

Oftast monteras handfat på konsoler i väggen och mellanrummet mellan handfatet och väggen underlättar vid städning. Man kan också montera tvättstället tätt mot väggen, till exempel för bänk- och infällda tvättställ. Täta då intill väggen med tätningsmassa för våtutrymmen. Om du kan bestämma hur avloppet ska dras, bör du låt det gå ut genom väggen då golvet blir mer lättstädat.

Det blir även lättare att montera underskåp, annars måsta rören gå genom skåpen ner mot golvet. Generellt monterar man tvättställ på mellan 80 och 90 centimeters höjd. Dubbla handfat är praktiskt om man är flera i familjen.

Svedbergs Jolle

Toalettstolar

Toalettstolar finns som golvstående eller vägghängda. Har du avloppet i väggen kan du ändå välja en golvmodell med ett så kallat P eller Q-lås. Men är det placerat i golvet kan du bara använda en golvmodell med S lås. Golvmodeller finns även med dolt vattenlås vilket gör toalettstolen enklare att hålla ren. Sitthöjden på en toalettstol är generellt 42 centimeter. Men det finns högre toalettstolar för rörelsehindrade, de är då oftast 60 centimeter höga.

De vägghängda modellerna är praktiska och underlättar städningen av badrummet. Vattencistern och rördragningar är oftast dolda bakom kakel eller väggmatta vilket ger ett stilrent intryck. Toalettstolen kan placeras på valfri höjd och ge känslan av att badrummet är större än vad det är då denna modell är lite nättare. Tänk på att en vägghängd toalettstol kräver stabila fästen, till exempel i en gedigen stålram i väggen. Ibland kan man även fästa den i regelverket. Nackdelen är att den nästan dubbelt så dyr i inköp än en golvtoalett. Det krävs också en mer omfattande installation, eftersom vattentanken ska byggas in och det behövs en fackman för att montera stolen rätt.

Svensktillverkade toalettstolar är numera så gott som alltid snålspolande och använder inte mer än sex liter vatten vid varje spolning. Viktigt att tänka på om du köper en utländsk modell är att kontrollera hur mycket vatten den kräver.

Se till att sitsen är lätt att ta loss och rengöra när du väljer modell. Infällda spolknappar är generellt mer lättstädade än de som man drar uppåt.

Toalettstolar har alltid vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppet. De olika vattenlåsen kallas S, P och Q lås beroende på om anslutningen till avloppet ska göras i golvet (S), väggen bakom toalettstolen (P) eller i en sidovägg (Q).

Förutom standardmodellerna finns det ultrakompakta toalettstolar som tar med minimalt med plats och som är designade för att sitta i hörn. Det finns även vakuumtoaletter och torrtoaletter med urinseparerande funktion. De kan vara bra om man har dåligt med vatten eller har svårt att ansluta sig till ett avlopp.

När du ska placera toaletten så tänk på att den inte är det första du vill se när du öppnar dörren till badrummet. Du vill heller inte behöva ta dig förbi ett blött dusch- eller badkarsgolv för att ta dig till toaletten och du vill ha nära till handfatet efter ditt besök.

Bidéer

Bidén är inte så vanlig i våra svenska badrum men matchar toalettstolen i mått, form och modell. Den kan vara golvstående eller vägghängd. Generellt har den en något lägre sitthöjd än toaletten, ca 37-45 centimeter från golvet. Se till att blandaren är utrustad med skållningsskydd. Bidén fungerar även utmärkt att tvätta fötterna i.

Bide dorchester

Rengöring och skötsel

Det är inte alla material som tål slipmedel och skarpa rengöringsmedel. Till krossad marmor bör du endast använda tvål och vatten. Regelbunden vaxning ger en blank och fin yta. Var även försiktig med emalj. Använd allrengöringsmedel eller diskmedel och en mjuk trasa eller borste. Porslin är tåligt så här kan du även använda klorhaltiga rengöringsmedel eller specialmedel med ett pH värde under 8. Missfärgningar kan tas bort med vin, citron eller ättiksyra.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar