Tvättställ med hög designkvalitet är perfekt för små badrum

Det minsta tvättstället i Vedums nya badrumsserie Free är perfekt för små badrum. Det är både smalare och grundare än det man brukar kunna hitta i butikerna.
– Tanken är att erbjuda ett litet tvättställ med hög designkvalitet, säger Niklas Efraimsson, ansvarig för Vedums produktutveckling. Kombinerat med yteffektiva lösningar som hyllor över toalettstolen, spegelskåp med förvaring och en nätt LED-belysning kan det mindre badrummet nu bli lika trivsamt som det stora. Den tidlösa och innovativa designen är signerad Jesper Ståhl och vi har därför frågat Jesper vad han haft för utgångspunkter i sin design för serien Free.
Beskriv ledorden för Free?
I mitt arbete som designer är ”ledord” ett bra sätt att fånga ambitionen i ett uppdrag innan jag börjar utforma själva designen. Ledorden för Free var att skapa en serie tvättställ och förvaring som ska spegla valfrihet, enkelhet, långsiktighet och personlighet. Valfrihet får du genom ett brett sortiment av storlekar, färger, fronter och detaljer. Många möjligheter men ändå sammanhållet i sin identitet och karaktär. Enkelheten speglas i formen, men samtidigt med omsorg om detaljer, harmonier, symmetri och proportioner. Mått och dimensioner som återkommer etcetera. Med ett slutresultat som ser lite enkelt och självklart harmoniskt ut. Free förknippas även med enkelhet på grund av att det kommer färdigmonterat. Långsiktigheten kommer in med aspekten att vi ville jobba med kvalitativa material, och väl valda samarbetspartners i detaljer. För att skapa en produkt som ska hålla länge – både för ögat och för dagligt slitage and användande. Och slutligen personlighet. Syfte var att ge kunden större möjlighet att spegla sin personlighet med sina personliga val. Vi upplever att kunder är allt mer medvetna och engagerade i sitt val av badrumsinredning – och Free är en direkt respons på det.
På vilket sätt passar ert tvättställ Free det mindre badrummet?
Free finns i tre storlekar, 915, 615 och 415 breda. Alla tre modeller är kompakta i att ligga nära storleken på respektive kommod. 615 passar i både stora och små badrum och för det minimala badrummet eller ytterst lilla toaletten har vi tagit fram lillebrodern i Free med måtten 415. Ett syfte i arbetet med Free var att skapa lösningar även för det mindre badrummet. Med sin bredd är minstingen liten nog att få plats i de minsta utrymmena, men stort nog att få en utmärkt funktionalitet. Free går även att montera utan kommod för att spara ännu mer utrymme. Alla storlekar och varianter med bibehållen och sammanhållen identitet och karaktär.
Hur går tankeprocessen när man vill designa yteffektivt?
Som i alla sammanhang ställs helt andra krav när man ska optimera storleken. Att ”slösa” med utrymme är lätt, att optimera varje mått kräver mer. Balansen går i att ändå får det funktionellt i detaljer som plats för breddavlopp, erforderlig storlek på ho, total höjd, en bra ergonomi, produktionsbarhet och liknande. Frågan man bör ställa sig är vilka mått/dimensioner som är viktiga att få effektiva och vilka delar kan vi istället utnyttja. Med vår variant av ett litet ville vi kompromissa på storleken, men inte kvaliteten.
INFO: http://www.vedum.se/

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar