Porslin det vanligaste materialet vad gäller badrumsporslin

Lagoon från DuoBad är ett snyggt tvättställ i glas som kostar ca 14 000 kr.

Trots att porslin är ett material är inte allt badrumsporslin tillverkat i just porslin – trots att det är så det låter. I dag finns ett stort utbud av material, vilket ökar möjligheten att sätta en personlig prägel på badrummet. Här bjuder BadExtra på lite inspiration.
PORSLIN
Klassiskt badrumsporslin är alltså det som är badrumsporslin i ordets rätta bemärkelse. Det tillverkas av en typ av lergods, och är det vanligaste materialet vad gäller badrumsporslin. Porslin är mycket konkurrenskraftigt vad gäller pris, och ger dessutom många variationsmöjligheter gällande färg, form och yta. Nackdelen med porslin är att det lätt spricker om man tappar något tungt på det, samt att det inte är speciellt originellt.
GLAS
Badrumsporslin av glas ger ett elegant och annorlunda intryck och kan sätta prägeln på ett helt badrum. Glaset kan vara genomskinligt, frostat eller klart. Oftast används laminerat säkerhetsglas eller härdat säkerhetsglas. En av fördelarna med glas är att det är relativt enkelt att hålla efter.
GJUTJÄRN
Gjutjärn är ett klassiskt material när det gäller badkar. Det är ett vackert, hållbart och tidlöst material som dock är mycket tungt. Därför behöver badkaret vara väl underbyggt för att inte riskera att skada golvet.
TRÄ
Ta in naturen i badrummet med hjälp av trämaterial. Både handfat och badkar finns i träutförande. De är oftast tillverkade i ädelträ av något slag. En av de stora fördelarna med trä är att det ofta har antibakteriella egenskaper. En av nackdelarna är att trä måste behandlas kraftigt för att klara de påfrestningar som den ständiga kontakten med vatten innebär.
ROSTFRITT
Rostfritt stål för tankarna till industrin. Och det kan ju vara nog så passande, om det är en sådan känsla man är ute efter i hemmet i allmänhet och badrummet i synnerhet. Men med dagens moderna design är rostfritt stål inte alltid likställt med industriell känsla, numer finns ett stort utbud av smakfulla produkter även i detta råa material. Fördelarna med rostfritt stål är att det är tåligt och robust, nackdelarna är att fläckar och kalkavlagringar syns väldigt tydligt.
SANITETSAKRYL
Badkar och handfat i sanitetsakryl, en typ av plast, är ett förhållandevis nytt fenomen. De är relativt billiga vilket gjort dem populära. Sanitetsakryl känns skönt mot huden, även när det inte är uppvärmt av vatten, vilket gör att nacken inte får några köldchocker. Badkar i sanitetsakryl är också mindre halkiga när de är blöta än badkar i många andra material, vilket gör dem säkrare, främst för barn. Nackdelen med sanitetsakryl är hållbarheten. De har lättare att spricka än andra material som används för ändamålet, och med tiden förändras ytans struktur så att smuts fastnar lättare än på alternativa material, vilket gör dessa badkar mindre hygieniska med tiden. Dessutom ger inte sanitetsakryl den där premiumkänslan alla gånger, även om det kan vara både snyggt och högfunktionellt.

Handfatet Artic Black Edition från Gustavsberg är ett tvättställ i klassiskt sanitetsporslin – det vanligaste materialet på badrumsporslin i svenska hem. Pris ca 4 400 kr.

My Nature – ett handfat i klassiskt porslin men i en trevlig nytänkande design från Villeroy & Boch.

Snyggt tvättställ i färgat glas från Freese & Bruno som kostar ca 2 600 kr.

Urläckert gjutjärnsbadkar från Gamla Mejeriet.

Artic 4330 är en snygg vägghängd toalettsits i sanitetsporslin från Gustavsberg. Pris ca 9 400 kr.

Fint och sobert tvättställ i trä från Freese & Bruno. Bottenventil i metall. Passar till både bänk- och väggmontage. Pris ca 5 000 kr.

Här är ett otroligt smakfullt kopparhandfat från SidSid. Koppar är ett relativt ovanligt material vad gäller badrumsporslin men syns allt mer som badkarsmaterial.

TitanCeram Octagon är en innovativ konstruktion i sanitetsakryl från Villeroy & Boch. Snyggt och läckert.

Läckert träbadkar från Gamla Mejeriet. Att installera ett badkar av trä kan vara ett bra sätt att få in en känsla av naturen i badrummet.

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar