Vad tycker du är viktigt när man ska ljussätta sitt badrum?

Vi på Badextra ville veta mer om just ljussättning av badrum, så vi ställde några frågor till Lars Qvist från Lamplagret.
Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska ljussätta sitt badrum?
Installera alltid mer ljus än du behöver. Använd dimmer i stället för att sänka ljuset till önskad nivå. Zonindela ditt badrum även om det är litet. Då kan du ställa kunna ställa in det scenario du önskar. Jag brukar utgå från att du behöver cirka en spot per kvadratmeter. Placera dem så att du belyser toalettstolen samt lite extra ljus över handfatet. Om du kan få spegelljus från båda sidorna så är det bäst. Placera gärna en spot som lyser upp entrén till toaletten. Om du bygger nytt hus, varför inte planera att belysa rummet även från golvet. Rikta takspottarna ut mot väggarna om du har ett litet badrum, det upplevs som större då.
Det kan också vara smart att installera en sensor som tänder dina lampor automatiskt när du kliver in i badrummet.
Har du några rekommendationer när det gäller val av armaturer till badrum?
Väljer du en led spot se då till att du väljer en modell med 2600-2700 Kelvin och som har ett RA värde på över 80. Då får du en led-spot med bra varmton samt att den har en bättre färgåtergivning vilket är viktigt, tycker jag. Väljer du halogen lampa, se då till att du har möjlighet att kunna använda en led-lampa i armaturen om du önskar byta till led i framtiden. Men kalla mig bakåtsträvare! Jag känner fortfarande mer för halogen ännu då ljuset blir mer rättvist vad gäller varmton och färgåtergivning.
Vad ser du för trender inom badrumsbelysning nu och om ca 5 år?
Framtiden är svår att sia om men kanske kommer gå åt samma håll som våra uterum och terrasser, att man har mer innemiljö även där. Badrummen kan bli mer och mer lika vanliga rum, mjukare med mer varmare material, mer värme. Man kanske tänker mer vardagsrum även i badrummet? Vilket känns trevligt om du frågar mig. Ljusstyrningssystem kommer också att bli vanligare och vanligare och kanske det går mot en standard i våra hem.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar