Tvättstugan behöver en bra tvättmaskin samt en arbetsbänk

Det här tvättstugan från Electrolux Home bjuder på ordentliga arbetsytor och rikligt med förvaringsmöjligheter. Tvättstugans raka och rena ytor gör rengöring och underhåll smärtfritt.

Att tvätta är en nödvändighet som de flesta av oss är negativt inställda till och en del av problemet kan dock ligga i att tvättstugan består av ett par på måfå inställda maskiner i ett trångt ostrukturerat och dåligt planerat utrymme. Ofta behövs dock bara smärre förändringar för att ändra på denna bistra verklighet.
Med en bra torktumlare, en bra tvättmaskin samt en arbetsbänk är grunderna klara. Därtill behövs en diskho och en blandare för att vid behov kunna skölja upp tvätten. Sedan kommer vi till en av de absolut viktigaste sakerna i tvättstugan – förvaringen. Det bör finnas tvätt för tvättkorgar avsedda för smutstvätt, samt för att lägga undan och hänga undan ren tvätt. Med flera tvättkorgar blir sorteringsprocessen smidigare, då man redan i ett första skede kan göra grovsorteringar av tvätten.
Det är också viktigt att ha en yta avsedd för kemikalieförvaring. Produkter såsom tvättmedel, sköljmedel och blekmedel bör förvaras nära tvättmaskinen för bästa användarvänlighet, men dessa produkter måste också stå oåtkomligt för nyfikna barnfingrar. Med bra struktur i tvättstugan blir det enklare att tvätta, och därmed också mindre tråkigt. En avlastningsyta underlättar vikning och sortering av tvätt, och en fast strykbräda förenklar strykningsprocessen.
Hur logistiken flyter i tvättstugan är jätteviktigt.
Ren och smutsig tvätt ska aldrig krocka med varandra. Tvätten ska vandra smidigt genom tvättstugan, från station till station. Från det att den kommer in som smutstvätt till det att den går ut vikt och struken. Om man vill hänga tvätten utomhus är det fördelaktigt att ha eller skaffa en egen ingång till tvättstugan – om det är möjligt. Om man har begränsat med utrymme kan man ställa torktumlaren på tvättmaskinen och forma konstellationen som en pelare, det underlättar dessutom forslandet av kläder mellan tvättmaskinen och torktumlaren.
Med belysning kan man göra mycket.
I tvättstugan bör den vara tydlig men inte allt för skarp. Med hjälp av spotlights kan man få till en trevlig belysning som ger bra arbetsljus utan att vara påfrestande. Punktbelys med fördel områden som är viktiga att ljussätta, exempelvis arbetsbänken och strykbrädan.
För att göra tvättandet lite mindre jobbigt sett ur en mental synvinkel ska man göra tvättstugan till ett rum att trivas i – precis som alla andra rum. Trevliga färger som man tycker om och trivs med  gör rummet mer inbjudande. Släpp in ljuset med hjälp av en dörr med glasparti eller använd all fönsterkapacitet om fönster finnes. Det blir allt vanligare att installera både musikanläggning och tv i tvättstugan – och med sådana faciliteter kan tvättstugan faktiskt bli riktigt trevlig att vistas i.
Tvättstugan räknas som våtrum,
vilket innebär att samma regler gäller som för ett badrum. Fuktspärr samt material avsedda för att tåla fuktiga miljöer bör och ska användas. Dessa material har också en annan fördel – de är i regel lätta att rengöra och hålla efter. En golvbrunn måste finnas i tvättstugan ifall en översvämning till följd av en defekt tvättmaskin skulle uppstå, och golvet måste naturligtvis falla mot golvbrunnen, precis som i ett badrum. Vidare behöver ventilationen hålla mycket god verkningsgrad samtidigt som elen måste dras enligt gällande våtrumsregler.

BadExtra fick chansen att ställa några frågor till Cecilia Adolfsson från Rörets Industrier, som varit svenska hushåll behjälpliga med smarta och högkvalitativa produkter för hemmet – främst tvättstugan – i över 60 år.
Ser ni att det går några speciella trender i tvättstugeutförandet i dagsläget?
I dagens nya hus läggs mer fokus på sällskapsutrymmen vilket gör att tvättstugorna blir allt mindre. Då ställs det höga krav på produkter som tar liten plats men ändå har många funktioner. Miljön är också en viktig faktor för många i dagsläget. Det är framför allt de trenderna jag ser.
Om man – som många – har ett begränsat utrymme i tvättstugan; vad kan man göra för att trots det få plats med så mycket funktion som möjligt?
Vi har många produkter i vårt sortiment där vi tagit fasta på just ett begränsat utrymme. Av erfarenhet vet vi att många föredrar att slippa skruva i väggen så vi har valt att utveckla de flesta produkter som golvtorkstativ istället.
Vad är ditt tips för att förenkla och förbättra logistiken i tvättstugan?
Först och främst bra och ergonomiska produkter där du gärna med endast en produkt kan klara flera olika moment. Vi vet också att tidsbrist är något som alla tampas med. Allt ska gå snabbare men man vill fortfarande ha samma resultat. Vårt strykbord Facile är speciellt utformat för att underlätta strykning av skjortor och Forma är ett torkstativ med kraftigare torklinor som gör att tvätten torkar på halva tiden.
Många har hört av sig och frågat efter tips på hur de kan piffa upp sin standardtvättstuga med små medel, det vill säga utan att behöva renovera, riva eller bygga. Vad är ditt tips till dessa läsare?
Vi tror på färg och form. Vi vill att våra produkter ska vara en självklar del av heminredningen. För att följa dagens trender har vi ett nära samarbete med formgivare, och vi tar varje år fram nya mönster till våra strykbordöverdrag. Små detaljer som att torkstativ, strykbordsöverdrag och varför inte klädnyporna har samma färg gör mycket för helhetsintrycket i en tvättstuga. Eller en sådan enkel sak som att byta ut sitt överdrag ibland gör stor skillnad. Att använda bra produkter med de rätta funktionerna gör vardagspusslet något lättare – och det om något anser vi vara trivsel.

Låt rummet och behoven bestämma inredningen, inte tvärtom. Combi-serien från Temal har måttanpassade möbler med gott om avställningsyta och förvaring – även i små djup.

Emaljerat skylt från Byggfabriken för 295 kr. Inred tvättstugan som vilket annat rum som helst. Då ökar trivseln och det blir mindre jobbigt att utföra plikterna i tvättstugan.

Mieles nya tvättmaskiner och torktumlare i serien White Edition
revolutionerar standarden vad gäller rengöringseffekt i kombination med
skonsamhet för tvätten. Att de dessutom är smakfullt designade gör inte saken sämre.

Smart lösning av Temal. En Combi-låda som innehåller en vikbar och
360 grader svängbar strykbräda. Lätt att ta fram när den behövs och lika
enkel att lägga undan när den inte används.

Man skulle kunna tro att kläderna var rena efter att ha tvättats i tvättmaskin, men det kan vara svårt att bli av allergener, såsom pollen och damm. I Gorenjes torktumlare elimineras ca 95 procent av de allergener som fortfarande finns i kläderna efter tvätt. Den unika antiallergiska effekten uppstår när torktumlaren joniserar luften i maskinen, vilket rengör och avlägsnar partiklar.

Med Askos helhetslösning för tvättstugan får du plats med tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och utdragbar strykbräda på mindre än 1 kvm. Ännu ett utmärkt exempel på vad man kan åstadkomma på en högst begränsad yta.

Vid första anblicken övertygar produkterna i Gorenje Simplicity Collection med utsökt design och genuina material. Du kommer att bli särskilt förtjust över den enkla och logiska användningen med ett enda vred, med stöd av avancerad adaptiv teknologi.

 Belysning

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar