Det lilla badrummet

nordhem-torekov

Nordhems Torekov är ett asymmetriskt hörnbadkar i akryl som passar fint i ett mindre badrum. Tillsammans med en duschvägg så får man en kombinerad dusch och bad på en liten yta. 160×72,5cm, från: 11 500 kr.

 

Peter Läkk från Nordhem tipsar om vad du bör tänka på om du vill ha badkar i ett mindre badrum.

Det lilla badrummet kräver sin planering. Vad har du för tips när det gäller placering och val av badkar?

Om man har väldigt dåligt med plats men ändå vill ha ett badkar så kan man sätta in ett sittbadkar. Det är oftast mellan 100 och 130cm långt. Men ett sittbadkar blir förstås en kompromiss. Annars har badkar som är max 160cm långa visat sig vara väldigt populära, det är lite av en magisk gräns i många mindre badrum.

Ett annat tips är att satsa på ett duschbadkar så att man inte behöver en separat dusch. Vi har t ex en modell som heter Höllviken som är endast 125 cm långt och kan även fungera utmärkt som ett duschbadkar med en kompletterande badkarsvägg.

Formen på badkaret kan också hjälpa till i ett mindre badrum. Ett hörnplacerat badkar är det absolut vanligaste i mindre badrum, då man kan utnyttja ytan fullt ut i ett hörn, även om det absolut finns mindre fristående badkar som kan fungera. Det finns även asymmetriska modeller där ena hörnet är rundat. Det blir platsbesparande men mjukar är även upp strama linjer i badrummet.

I Nordhems sortiment finns det hela 16 modeller som är max 160 cm långa.

Badkar finns i en mängd olika material och utföranden. Vad tycker du ska styra kundens val när det gäller detta?

När det gäller material så går det mer och mer mot att badkaren tillverkas i akryl eller gjutmarmor. De traditionella emaljerade plåtbadkar försvinner sakta men säkert. Anledningen till detta är att akryl och gjutmarmor ger en betydlig varmare och mer behaglig yta som inte kyler ner vattnet. Anledningen till att välja ett plåtbadkar är antingen att de kan vara lite billigare eller att man måste ha en väldigt slitstark yta. Men både ett akryl- och gjutmarmorbadkar går att laga om det skulle bli ett märke och de är i grunden trots allt två väldigt tåliga material. Det går även att köpa akrylbadkar med en extra konstruktionsförstärkning, t ex Nordurit. Det både isolerar badkaret så att vattnet behåller sin värme längre samt ger ett stabilare kar. Det senare är speciellt viktigt vid inbyggnad då badkaret inte bör svikta.

Hur ser trendspaningen ut för badkar? Är det något som sticker ut?

Vi ser en ökad efterfrågan på badkar med massagesystem. Det beror nog på att badrummet oftare blir ett ställe där man vill slappna av i och hitta kraft och vad passar väl då bättre med ett skönt massagebad. Sen beror det förmodligen också på att de inte längre är så klumpiga. Det är släta jetmunstycken i badkaret och inga stora vred på sargerna. Sen är de både mer hygieniska och tystgående jämfört med vad man tidigare varit van vid.

En annan trend är att många väljer olika lösningar med badkar som även fungerar för dusch. Dels så finns det renodlade duschbadkar, som har en större yta just vid duschplatsen och en specialutformad glasvägg som skyddar mot stänket, men även ”vanliga” badkar som förses med en badkarsvägg.

En tredje trend är att man vågar välja badkar i andra färger än vitt. Vi har ett brett sortiment som går att få i svart, burgundy, racing green, royal blue men även i bladguld och bladsilver.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar