Badrummet med betong som bygg och inredningsmaterial,

I Pelle och Paulinas hem har man flitigt använt betong som bygg- och inredningsmaterial, framförallt i badrummet. Vi har ställt några frågor till Magnus Elmqvist, en av grundarna till Betong Design, för att ta reda på mer om betongens egenskaper samt dess för- och nackdelar.
Vad är de främsta fördelarna med att använda betong som inredningsmaterial i badrummet?
Betong är ett fantastiskt material med flera självklara fördelar såsom dess formbarhet samt att det är hållbart och slitstarkt. Men den allra största fördelen är utseendet och känslan som betongen kan förmedla. Det är ett material som verkligen är levande och bara blir vackrare med tiden. Materialet kan ha många olika utseenden. Och de produkter som vi tillverkar kan bearbetas på flera olika sätt vad gäller färg och slipning. En stråpolerad betongskiva där det mesta av betonghuden lämnas kvar ser helt annorlunda ut än en lite ruffare och ojämn torrslipad skiva.
Finns det något speciellt man ska tänka på när man ska använda betong i badrummet?
Skall betong användas som ytskikt i våtutrymme så måste man fuktspärra under betongen i de flesta fall. Däremot är det inga problem att använda till exempel ett betonghandfat eller betongbadkar som är gjutet med rätt vattentät betong.
Hur får man ytan på betongen att bli glansig och mjuk att ta på istället för ojämn och skrovlig?
Tre saker är viktig för att få en härlig yta:
1. Betongen man använder och dess tillsatser.
2. Formmaterialet som sätter grunden för hur slutresultatet blir.
3. Slipningen, valet av slipmetod är viktigt men mest avgörande är vem som håller i slipmaskinen.
Hur sköter man sin betong på bästa sätt?
Betong är ett material som behöver skyddas/behandlas för att kunna fungera om inredningsmaterial. Mest utsatt är köksbänkskivor i betong där syror, rengöringsmedel, varma kastruller och dylikt frekvent förekommer. Det många inte vet är att slipningen är en av de mest avgörande faktorerna för att få en tålig yta. Vilket sätt man sedan väljer för att ytbehandla betongen på är såklart också väldigt viktigt. Det finns många olika metoder att ytbehandla en betongskiva på men få som är riktigt bra. Det viktiga är att behandla med något som gör att betongen får möjlighet att leva sitt liv och förändras med tiden. Man skall alltså inte försluta ytan helt med en lack eller liknande. Just att låta betongen få förändras med tiden är oerhört viktigt inte minst för att den bara blir vackrare och vackrare. Om det skulle uppstå någon fläck som inte man får bort direkt med putsduk och vax så skall man ha lite is i magen, låt det gå lite tid – det finns stora möjligheter att fläcken försvinner av sig själv om ytan är behandlad på rätt sätt. Vi använder oss av en kombination av ytbehandlingar vilket ger vacker och naturlig yta och som står emot fläckar bra.
Hur ser du på betong i inredning i framtiden?
Betong som inredning är bara i sin linda. Det händer mycket och nya tekniker ger nya designmöjligheter. Ta handfat, till exempel. Det är inte många material som möjliggör kundanpassade handfatslösningar så som betongen och priserna är rimliga. I framtiden är jag övertygad om att många kommer att få upp ögonen för att betong inte bara är betong utan har väldigt många ansikten. Olika leverantörer kommer att profilera sig med just sitt betongutseende, sina slipningar och sina egenskaper.
Info: http://www.betongdesign.se/

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar