X

Fuktskador i badrummet beror ofta på sprickor och mattsläpp.

De flesta äldre golvbrunnar måste eller bör bytas ut. Det är också viktigt att kontinuerligt rensa golvbrunnen så att inte vattentryck, som kan leda till fuktskador, uppstår.

Den vanligaste platsen för fuktskador i hemmet är otvivelaktigt badrummet. Där uppkommer fyra av tio fuktskador. Detta har naturligtvis sina logiska skäl; att det är mycket vatten och fukt i omlopp i badrummet. Om en auktoriserad besiktningsman utför en våtrumsbesiktning i ett badrum hittar denne nästan alltid något fel. I gamla badrum för att de är slitna, och i nya för att de är bristfälligt byggda. Här ger BadExtra tips på hur man förebygger, upptäcker och åtgärdar fuktskador i badrummet.
Det är svårt att kontrollera ett badrum, speciellt om ytskiktet består av kakel eller klinker – vilket ju oftast är fallet – då det blir problematiskt att bedöma tätskiktet. Tänk på att upptäckta skador som inte åtgärdas i ett tidigt skede blir garanterat värre med tiden – och därmed mer kostsamma.
En mycket vanlig anledning till fuktskador i badrum är sprickor i kakelväggar eller klinkergolv. Plastgolv och plastväggar klarar sig bättre, men det är bara marginellt. Generellt sett beror fuktskador i badrummet ofta på sprickor och mattsläpp. I anslutning till golvbrunnen uppkommer det ofta fuktskador. Vid en renovering är det mycket viktigt att följa gällande reglemente och veta att de flesta äldre golvbrunnar bör bytas ut. Men det vardagliga underhållet är avgörande för att hålla badrummet i bra skick. Exempelvis bör golvbrunnen rensas regelbundet. Om vattnet inte rinner undan i rask takt blir det stående och skapar ett vattentryck, vilket resulterar i att vatten kan söka sig in i golvet om tätskiktet är skadat eller slitet.

FÖREBYGG
– Byt ut det gamla tätskiktet.
– Byt ut icke godkända golvbrunnar.
– Gör inga hål i tätskiktet på golvet.
– Gör inga hål i tätskiktet på väggen i närheten av duschen eller badkaret.
– Säkerställ att ventilationen är väl fungerande.
– Se till att ha fall på hela badrumsgolvet så att inga pölar bildas.
– Toalettstolen bör sitta fast samt ha en spolcisternventil som gör att man kan stänga av vattnet om olyckan skulle vara framme och toalettstolen går sönder.
– Undvik genomföringar och infästningar i väggar i duschen eller badkarets direkta närhet.

UPPTÄCK
– Kontrollera att ytskiktet inte har några sprickor.
– Om ytskiktet är i form av plastmatta så är missfärgningar en varningssignal.
– Unken doft är ofta ett tecken på fukt mellan ytskikt och tätskikt.
– Fuktfläckar på ytor i till badrummet angränsande rum, och fuktfläckar på ytterväggen utanför badrummet är ofta tecken på fuktskada i badrummet.
– Om man knackar på kakel- och klinkerplattor och de ger i från sig ett ihåligt ljud, så kan det vara tecken på fuktskada.

ÅTGÄRDA
– Täta trasiga fogar med fogmassa om fukten ännu inte fått fäste.
– Plastmattor med fogar som gått upp kan svetsas så länge underliggande skador inte uppkommit.
– Om misstankar om fuktskada finns – kontakta en fackman för besiktning.
– Anlita erkänt duktiga hantverkare. Ta gärna referenser. Använd kvalitetssäkrade hantverkarförmedlingar.

VENTILATION
Misstänker du att din ventilation inte håller standarden är det enkelt att kontrollera om så är fallet genom att mäta luftfuktigheten. En hygrometer, ofta i kombination med en termometer, finns att köpa i bygghandeln för omkring 200 kr. Normal luftfuktighet är mellan 40 och 60 procent.
Det är viktigt att hålla ventilen ren och säkerställa att den inte är igensatt. För att kontrollera om ventilen är igensatt är det enklast att hålla ett A4-ark framför ventilen. Pappret ska sugas fast mot ventilen om det är frånluft. Är det tilluft bör pappret böjas bort från ventilen. Det bör heller inte vara smutsigt på väggen runt ventilen, det kan vara ett tecken på att ventilen är igensatt.
Ett sätt att öka ventilationskapaciteten i badrummet är att installera en paxfläkt i frånluftsventilen – då drivs luften ut fortare och risken för att fukt ska tränga sig in där det inte hör hemma minskar.

TECKEN PÅ BRISTANDE VENTILATION
– Kondens och imma på insidan av fönster.
– Imma på badrumsspegeln dröjer sig kvar längre än tjugo minuter efter dusch eller bad.
– Luften upplevs instängd, doftar lite illa och känns allmänt tung.
– Fuktfläckar på ytskiktet i badrummet.
– Bubblor på plastmattan.

En varningssignal för att fukt kan ha trängt in där det inte hör hemma är om det finns sprickor i kakel- eller klinkerplattor.

En fläkt från Pax driver ut fukt fortare från badrummet, och är ett bra sätt att öka ventilationskapaciteten. Något som i sin tur leder till en bättre luftkvalitet och inomhusmiljö.

Vill man snygga till ventilationskanalen lite kan man med fördel använda sig av ett sådant här innerväggsgaller från Pax.

Hygrometer HD50 från KIMO är en robust och tålig mätare för temperatur och luftfuktighet. Just det här är en avancerad apparat som kostar ca 3000 kr, men fullt dugliga luftfuktighetsmätare finns för några hundralappar i bygghandeln.

Att anlita en auktoriserad hantverkare är en bra försäkring mot fuktskador. Ett väl utfört arbete efter konstens alla regler är A och O i våtutrymmen. Det minskar risken för framtida problem avsevärt.

Blandare

Jimmy Johansson:
Relaterade inlägg